Spring naar inhoud

The Asta Morris sessions: Benriach 1978

Ik besluit de Asta Morris sessions with, euh, met de Benriach 1978 die al enkele maanden geleden op de markt kwam, tegelijkertijd met de 1975. Ik proefde deze whisky dus naast de twee nieuwe bottelingen én naast de 1975.

 

Benriach 32y 1978/2011, 48%, OB for Asta Morris, sherry hogshead #7037, 79 bottles
Directe, erg aromatische en expressieve neus. Smeuïg zoet en fruitig. Appel- en perensiroop, zoete ananas, dito sinaas, pruimencompot, rozijnen, evoluerend richting high-end rum en zelfs iets van oude porto. Zo goed als geen eik of kruiden, noch noten of andere eerder bittere associaties. De geur evolueert niet echt en is ook niet super complex (oké, de 1975 is wat dat betreft niet de meest ideale sparring partner), maar dat is natuurlijk allemaal niet nodig als het er meteen boenk op is. Puur genieten! Ook de smaak is vol, romig en zoet. Kandijsuiker. Het fruit is hier eerder citrus (sinaas), naast de rozijnen. Hier wel wat eik, licht en aangenaam bitter. Ook de smaak is niet complex te noemen maar blijft lekker, alhoewel hij niet helemaal het niveau van de neus haalt. Lange, volle afdronk. Puur op de neus was het 93 geweest. 92/100
 
Benriach 1978 is over het algemeen niet zo uitzonderlijk lekker, deze is dat wel. Dit zou dus wel eens de beste Benriach 1978 ooit kunnen zijn. Dat er een betere 1975 dan de Asta Morris zou bestaan, of nog zou verschijnen, lijkt me vrij onwaarschijnlijk. Wat wil zeggen dat de heer Bruyneel wel eens de beste 1975 én de beste 1978 gebotteld zou hebben. Sterk!

6 Reacties Post a comment
 1. Adri #

  Dag Johan, kun je een tip geven waar de Benriach ’75 en ’78 Asta Morris verkrijgbaar zijn? In NL kan ik ze niet direct vinden.
  Vriendelijke groet, Adri

  7 september 2011
 2. Adri, de flessen van Asta Morris zijn (nog) niet te koop in Nederland. In België kan je ze bij de meeste handels wel krijgen. Ik denk bv. aan QV.ID, maar ook aan online shops zoals http://www.whiskyhuis.be of http://www.thebondingdram.be. Ik weet echter niet of beide Benriachs nog verkrijgbaar zijn.

  7 september 2011
 3. Karel #

  Lekker hè?
  Mijn eerste fles is nog half vol (ik probeer optimistisch te blijven ;-)

  7 september 2011

Trackbacks & Pingbacks

 1. Benriach 34y 1977 for Asta Morris « Onversneden
 2. Benriach 32y 1979 for Asta Morris | Onversneden
 3. Benriach 29y 1983 for Asta Morris | Onversneden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: