Spring naar inhoud

Glendronach 21y ‘Parliament’

Ik denk niet dat ik de enige was bij wie er vorige week een sample van de nieuwe Glendronach 21y in de bus stak. Leuke actie, dank aan GlenDronach en The Nectar!
Na de standaard 12y, 15y (Revival) en 18y (Allardice), wordt de range dus uitgebreid met een 21y. Deze 21 jarige whisky kreeg de naam ‘Parliament’ mee. Parliament is naast de gekende betekenis ook de naam die men geeft aan een verzameling roeks, een kraaiachtige vogel. GlenDronach was lange tijd een favoriete nestplaats voor deze vogel. Let op, onderstaande foto toont de sample, niet de 70cl fles.

 

Glendronach 21y ‘Parliament’, 48%, OB 2011
Romige, bitterzoete neus. Complex, met alle associaties perfect geïntegreerd. Mooie verwevenheid m.a.w. (ik denk niet dat ik Danny E. reeds bedankt heb voor deze uitbreiding van mijn whisky-vocabularium, bij deze). Maar over welke associaties hebben we het hier? Om te beginnen chocolade (niet te bitter, eerder melkchocolade), praliné, rozijnen (op rum), dadels, pruimentaart en warme aarbeienconfituur. Lekker zoet, inderdaad. Voor het (aangename) bittere tegengewicht zorgen zachte kruiden en al even zachte, warme eik. En de balans zit perfect. Na enige tijd ook leder, geboend leder. Noten ook. Een neus om van te genieten. Stevig, rond mondgevoel. 48% lijkt me ideaal, krachtig maar geen behoefte om water toe te voegen. Ook hier heb ik chocolade, donkere deze keer. Pruimen, rozijnen, koffie, karamel en tabak, dat komt het eerste in me op. Dan veel kruiden, meer dan op de neus. Peper, kruidnagel. Pompelmoes. Hazelnoten. En best wat eik. Licht drogend. Lange, verwarmende afdronk, de whisky blijft echt in je mond plakken. Kruiden domineren, samen met wat leder. Integenstelling tot bij de eerste batchen van de Revival en de Allardice heb ik hier niets van zwavel, nice! Perfect gebalanceerde, volle en complexe whisky. 88/100

5 Reacties Post a comment
 1. Deze whisky was afgelopen weekend ook te proeven op Maltstock tijdens de BenRiach/GlenDronach masterclass. Gaat zeker naar de 90 punten toe. De kracht van de single casks uit de jaren negentig is aanwezig, maar een stuk ronder en inderdaad minder zwavel. Kandidaat voor aanschaf!

  14 september 2011
 2. Maie #

  Met veel plaisir gedaan, Johan!
  groetjes Maie

  29 september 2011
 3. francoise #

  ik heb een glendronach single cask 1991 gekregen bottle num. 760 nu heb ik deze opengemaakt………..is dit nu jammer ik zag te laat dat er een bottle nummer opstond.

  12 december 2011
 4. Francoise,

  ik zou niet weten waarom dit erg zou zijn, meerdere single cask bottelingen zijn genummerd. Maar ik denk eerlijk gezegd dat 760 hier gewoon het aantal flessen van deze botteling betreft.

  Johan

  12 december 2011
 5. pascal #

  Hoi Johan, tijdens een nt van de lokale slijter voor het eerst Glendronach geproefd, de jonge gd vond ik erg de alcohol doorkomen, deze 21 jarige was toch samen met een cs’er die erna kwam de beste, door deze proeverij heb ik de 21 jarige aangeschaft. volkomen met je eens betreft de omschrijving en punten. Een goede voor de herfst en winteravonden.
  (ps: ben van bourbon/islay aan het overgaan richting de sherry/speyside)
  Pascal

  6 februari 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: