Spring naar inhoud

Eindigen in schoonheid

Laat ons het rijtje feestwhisky’s in schoonheid afsluiten met twee sublieme pareltjes van whisky’s. Twee compleet verschillende profielen, in een ander decennium gebotteld, maar beide niet meer of niet minder dan onversneden godendranken. Eén van de twee is de Ardbeg Ardbeggeddon, een cult-Ardbeg als geen ander. Deze whisky werd in 2001 door Douglas Laing gebotteld onder hun Old Malt Cask label en dit voor het whiskygenootschap PLOWED, ofte People Lucid Only While Enjoying Dalwhinnie (de originele afleiding, maar daar zijn ondertussen al meerdere varianten op gefabriceerd).

 

Ardbeg 29y 1972/2001 ‘Arbeggeddon’, 48.4%, DL OMC for PLOWED, 227 bottles
Halleluja, dit is zalig! Big! Enorm intense neus op romige turf, gerookte vis en andere zilte aroma’s. Asfalt ook, net als een beetje teer. Houtskool. Zoete appels. Vanille. Gerookt spek. Nat hooi. Wat farmy, indeed. Wat een complexiteit en zo geconcentreerd, genieten in overdrive. Op de tong is hij dik en romig. De associaties die me het eerste te binnen springen zijn turf, smeuïge turf that is, honing, kandij, citrus, zilt, wat eik, kruiden… lichte sherrytonen. En wat een prachtige bitterheid! En dan hebben de afdronk nog niet gehad… gigantisch. Man man, wat een dijk van een whisky! 95/100

2 Reacties Post a comment
  1. guy van roey #

    Hallo Johan,

    dank voor de bespreking, maar ik vermoed dat deze niet meer te verkrijgen is. Bovendien zal de prijs wel vrij hoog liggen.
    Misschien een goed idee om een richtprijs op te geven bij de bespreking ervan en eventueel te laten weten of deze nog verkrijgbaar is of niet? Is maar een voorstel.
    De prijs speelt niet echt een rol, maar wil me wel beperken tot maximum 3 a 400 euro/fles.
    Mocht je nog is een verkrijgbare ardbeg (peated) bespreken dan zal ik het wel horen hé

    groeten
    Guy

    31 mei 2011
  2. Guy,

    nee, niet meer te krijgen en ook zelden op veilingen. Indien je ergens een fles zou zien, reken maar op een kleine 1000 euro, de prijscategorie van vergelijkbare cult-Ardbegs à la 1967 Signatory Pale Oloroso of 1974 Provenance for Europe. Alhoewel die ‘pale’ soms al duurder gaat.
    Er zijn echter andere fantastische oude Ardbegs van Douglas Laing die wel binnen je budget van 300 à 400 euro vallen. Ik denk bv. aan de 27y 1973/2000 op 240 flessen of één van de 28y 1972’ers for Alambic (Germany). Kijk af en toe eens op Whisky Auction.

    Groeten,
    Johan

    31 mei 2011

Plaats een reactie