Spring naar inhoud

Glenlivet 32y 1977, Asta-Morris

Glenlivet verhuisde in 1858 naar z’n huidige locatie Minmore. Daarna rees de ster van deze distilleerder naar ongekende hoogtes, mede dankzij de exclusieve verdeling via Andrew Usher & Co. Usher is trouwens de vader van de consistentie in blends (altijd hetzelfde profiel trachten te behouden).
Vandaag proef ik een 1977 van het nieuwe Asta Morris label.

 

Genlivet 32y 1977/2010, 56.8%, Asta Morris, bourbon cask
Een neus die zeer mooi van start gaat op zoete en fruitige toetsen. Tuinfruit à la appels, peren en perziken. Daarna komt er een lichte grassigheid bij, net als vanille, cacao, boter en nootmuskaat. Bijenwas, wat nog meer naar voor komt met enkele druppels water. Leder dan ook. Perfect verweven. Een hint van cider is nog het vermelden waard. Net als bloemen en bloesems, alles erg elegant en subtiel. Stevig, romig, bijna boterig mondgevoel. Op de tong meer kruiden en eik, maar het fruit blijft prominent aanwezig, zeker met een beetje water. Qua kruiden denk ik aan kaneel, gember en wat peper. De eik is zacht maar zorgt toch voor de nodige pit. Vanille, cider (hoe langer hoe duidelijker), appelcompot en ook nog wat mandarijn. Middellange afdronk op vanille, appels, gember en zachte eik. Het label vermeldt dat the whisky will give the best of itself with some drops of water, en dat klopt als een bus. Mooi zonder water, prachtig mét. En niet te vergeten, dit is drinkbaar, bangelijk drinkbaar. Eigenlijk een ideale dagelijkse whisky. Met standing. 90/100

5 Reacties Post a comment
 1. Toen ik deze titel zag werd ik echt nieuwsgierig Johan, ik heb de laatste tijd nogal een smaak ontwikkeld voor goede Glenlivet (en er zijn er wel wat) zoals die Perfect Dram overlaatst op de Fulldram tasting.
  De Asta Morris kreeg ik een tijd geleden te proeven bij Crombé zonder te weten wie er achter het label zat en direct beslist een flesje mee te nemen.
  Best niet naast je zetten ’s avonds in de zetel :-)

  17 april 2011
 2. Als je weet hoe je Asta Morris moet uitspreken (met de nadruk op de tweede ‘a’), kan je al raden wie er achter zit :-)

  18 april 2011
 3. Ssst, Mom’s the word :-)

  18 april 2011
 4. Bart Alisch #

  1 maal kunnen proeven op een masters tasting van wee dram … (hmmm waar kennen we die wee dram van …??? ;-) en direct 2 flessen van besteld.
  Gevaarlijk lekker.

  21 april 2011

Trackbacks & Pingbacks

 1. The Asta Morris sessions: Glenburgie 1997 « Onversneden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: