Spring naar inhoud

Tomatin 1965 selected by Tasttoe

Vandaag een klepper gebotteld voor Tasttoe, een Tomatin 1965, dezelfde vinage als de fameuze Oat Mint van The Nectar. Geen idee van de leeftijd, geen idee wanneer dit gebotteld is. In ieder geval pas dit jaar op de markt gebracht, op 24 flessen meer bepaald.

 

Tomatin 1965, 52.1%, specially selected by Tasttoe, 2013Tomatin 1965, 52.1%, specially selected by Tasttoe, 2010, 24 bottles
Jawadde, oude Tomatin kan toch goed zijn! Heerlijke delicate neus op het meest fantastische fruit. Ananas, meloen, rode sappige appels, perzik, mango, rijpe banaan en papaja. Nogal tropisch dus. Al dat fruit wordt ondersteund door bijenwas (en schoensmeer, en meubelwas, en kaarsvet) en zachte, belegen eik. Lichte tonen van eucalyptus, gember en munt, wat het een extra frisheid bezorgt. Na enige tijd ook een florale toets. Hooi? Ik denk het. Heide misschien ook wel. Zachte, romige honing. Sublieme neus. Op de smaak is dit een zachte, romige en elegante whisky met toch de nodige punch (52% is vrij hoog gezien de leeftijd). Voor die punch zorgen eik en kruiden (peper, munt, gember, zelfs een beetje chili), maar het is het fruit dat de bovenhand behoudt. Moet ik ze nog eens opsommen? Allez vooruit, ik proef meloen, papaja, mango, appels, harde peren en aardbeien. Ik at vorig weekend aardbeien met limoncello, munt en zwarte peper (geweldige combinatie), het is alsof ik dat opnieuw proef. De was blijft ook in de smaak aanwezig, net als het hooi. Behoorlijk complex, deze Tomatin heeft heel wat meer te bieden dan fruit en eik/kruiden. Lange afdronk, die ondanks de mooie eik weigert uit te drogen. Staar je niet blind op Tomatin 1976, probeer ook eens een jaren-zestig-Tomatin. Je herkent het profiel van oude Tomatin, maar het is allemaal wat delicater en subtieler, gelaagder ook. Minder direct. Maar zeker niet minder goed. Integendeel. 92/100

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: