Spring naar inhoud

Kavalan ‘Solist’ Fino

De Kavalan Solist Fino is een whisky met een stevige reputatie. 97/100 in Jim Murray’s Whisky Bible (2012) draagt daar natuurlijk stevig toe bij. Nu, we weten met hoeveel korrels zout we die beoordeling moeten nemen. Maar toch, hij is niet de enige die zegt dat dit fantastische whisky is. Weet echter dat er verschillende batches van bestaan, van de Solist Bourbon, van de Solist Sherry Cask, van de Solist Vinho Barrique en dus ook van deze Solist Fino. Ik proef vat S060814022.

 

Kavalan Solist Fino, 57%, fino sherry butt #S060814022Kavalan ‘Solist’ Fino, 57%, fino sherry butt #S060814022, bottled 30/10/2012, 540 bottles
Wow, dit is toch wel een verrassend lekkere neus. De sherry geeft veel fruit, fruit zoals pruimen, rozijnen, braambessen en zelfs wat kokos. Onderliggend ook gekonfijt fruit. Veel noten (hazelnoten, amandelen) ook. De sherry brengt ook tonen van koffie, tabak en leder met zich mee. Balsamico zorgt voor de afwerking, of de kroon op het werk als je wil, want voor mij altijd een absolute meerwaarde. De smaak vertoont een perfecte balans tussen zoete en bittere tonen. Geflambeerde banaan, rozijnen op rum, aardbeiencoulis, karamel, kandijsuiker en crème brulée wat de eerste categorie betreft, noten, eik, wat hars en veel kruiden (peper en nootmuskaat) wat de tweede betreft. Fino, gemiddeld genomen toch wel mijn favoriete sherryvariant om whisky op te rijpen. De afdronk is lang en droog met nog voldoende fruit. Zoveel beter nog dan de Concertmaster, maar die prijs… 280 euro voor een – weliswaar fantastische – whisky zonder leeftijdsaanduiding is er toch wel stevig over. Niet dat de Taiwanezen trendzetters zijn wat betreft. 89/100

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: