Spring naar inhoud

Laphroaig 10y Cask Strength, Batch 002

Van het nieuwe cask strength label proefde ik een tijdje terug batch #001, een whisky die me niet helemaal kon overtuigen. Ondertussen zitten we al een batch #003, maar ik proef vandaag batch 002.

 

Laphroaig 10y cask strength, 58.3%, OB, batch #002, Jan. 10, 2010
In de neus van deze Laphroaig valt eerst het zoete (vanille) en het fruitige (citrus) op, eerder dan de rook, die bij batch 001 domineerde. Daarna zet de rook zich door, samen met medicinale toetsen. Hij is ook vrij mineralig, natte stenen en zo. Ook het coastal karakter ontbreekt niet: zilt, zeewier, jodium. Misschien ook wat rubber. Leder zeker ook. Hetzelfde verhaal op de smaak: eerst vanille en fruit (limoen en groene appels), dan de medicinale rook en het zilt. Aarde en noten vervolledigen. Met water zoeter en meer rook. Lange afdronk op turfrook, citrus en veel kruiden. Ik vind deze beter dan batch 001, minder ‘assig’, complexer. Maar er zijn er anderen die daar anders over denken. 88/100

10 Reacties Post a comment
 1. Bert B. #

  Johan,

  Proefde je deze head-to-head met de batch 1? Ik denk dat je vrij alleen staat met de mening dat de 2 beter zou zijn dan de 1. Jij en ik gaan met die batch 1 eens leuke spelletjes doen tijdens een blinde tasting ;-).

  Ik heb de batch 2 in elk geval niet gekocht ;-).

  Gr.,
  B. !!!

  8 november 2011
 2. Toen ik schreef dat er anderen zijn die daar anders over denken, had ik vooral jou ik gedachten :-) Tja, ik ben nooit zot geweest van die batch 001, maar heb ze inderdaad (nog) niet naast elkaar gezet.

  8 november 2011
 3. Marcel P #

  Ik ben het helemaal met je eens, ik vind batch 2 ook beter dan batch 1

  8 november 2011
 4. Ik heb ze naast mekaar gezet, en ik kwam tot dezelfde conclusie. Ze zijn anders (deze is inderdaad fruitiger en zoeter), maar ik heb een lichte voorkeur voor #2.

  8 november 2011
 5. Mijn voorkeur gaat ook uit naar Batch 002 (zie http://blog.whivie.be/#post969, ik proefde ze H2H). Zo zie je maar, smaken verschillen. En da’s maar goed ook of alle venten waren zot van mijn vrouw! :-)

  8 november 2011
 6. Bert, ik heb de indruk dat jij vrij alleen begint te staan :-) Maar ik ben benieuwd naar die leuke spelletjes!

  8 november 2011
 7. Bert B. #

  Ik postte ooit iets op mijn Facebook over Batch 1 vs 2, en toen was er één die de 2 lekker vond, en die werkte voor The Whisky Exchange … AL de rest vond de 1 stukken beter. Smaken verschillen zeker ;-) …

  Zoals gezegd in mijn mail: ik zal u blind wel ne keer bij uw kloten hebben ;-).

  Gr.,
  B. !!!

  9 november 2011
 8. Allez, zal ik aan Bert zijne kant staan dan. Batch 1 over 2 maar wel eerlijkheidshalve zeggen dat ik ze nooit H2H heb gezet. Dringend eens doen.

  9 november 2011
 9. Bert & Johan, als jullie blinde spelletje doorgaat, waar moeten wij dan zijn om inkomtickets te kopen :-)

  10 november 2011
 10. Mark, binnenkort via sherpa.be :-)

  10 november 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: