Spring naar inhoud

Twee exclusieve Tomatin single casks

Laat ons even de decadente toer op gaan. Recent bracht Tomatin twee exclusieve single casks uit, een 1982 en een 1973, geselecteerd door Master Distiller Douglas Campbell himself. Het exclusieve zit ‘m onder andere in de verpakking maar ook in de prijs, je betaalt al gauw 350 pond voor de 1982 en 500 pond voor de 1973. Pond. Deze whisky’s kunnen maar beter waanzinnig goed zijn.

 

Tomatin 28y 1982/2010, 57%, OB, refill sherry, cask 92, 560 bts.
Lekkere, zachte, zoete sherryneus met licht florale tonen. Rozenbottel. De sherry vertaalt zich in noten, zoethout, leder, pruimen, eucalyptus en tabak. Een klein beetje rook ook. Woodsmoke. Geroosterd vlees. Ook behoorlijk wat fruit. Sinaas vooral. Opgelegde peren? Kaarsvet. Anijs komt ook om de hoek kijken. Aangenaam, complex en perfect gebalanceerd. De smaak is vol, romig en ondanks het alcoholpercentage zijdezacht. Donkere maar absoluut geen bittere chocolade, dadels, vijgen en kruiden springen er in eerste instantie uit. Dan kruidnagel, kaneel en behoorlijk wat zoethout. Daarna hazelnoten en lichte eik. De sinaas hebben we terug, net als wat roze pompelmoes. Lange, verwarmende afdronk. Zachte, erg toegankelijke en ook erg lekkere whisky maar veel te hoog geprijsd. 88/100
 
 

Tomatin 36y 1973/2010, 44%, OB, refill bourbon, cask 26502, 184 bts.
O, dit is meteen full blown op fruit. Zoet fruit. Sappige peren en dito rode appels, bananen en andere tropische varianten. Mango, meloen enzo. Honing, marsepein, boter, gedroogd gras en kruiden. Kruidenlikeur à la Jägermeister. Zalig is dit! De smaak is licht en subtiel en moet het hebben van fruit en kruiden. Qua fruit de peer weer, net als het tropische fruit. Wat eik, maar op de achtergrond. Hier mist hij misschien een beetje power. Dat laatste zorgt er ook voor dat de afdronk niet al te lang is, op fruit en honing. Zilt? Een beetje ja. Licht drogend. Wreed lekker, zeker op de neus, maar ook hier is de (retorische) vraag of hij z’n exuberante prijs wel waard is. 90/100

4 Reacties Post a comment
 1. Bert B. #

  2x helemaal akkoord: echt lekkere whisky’s, maar véééééééllllllllll te duur.

  Gr.,
  B. !!!

  5 mei 2011
 2. Rob Borghmans #

  wat ik me steeds afvraag met zo’n “dure” whisky is of jullie reeds beïnvloed zijn door zijn prijs en of hij dezelfde score moest krijgen als je hem “blind” proeft ?

  Want krijgen jullie een sample toegestuurd zonder info of wordt er meteen verteld wat en hoe en ga je dan proeven ?

  mvg
  Rob B

  5 mei 2011
 3. Rob,

  goeie vraag! Bij mij verschilt dit van whisky tot whisky. Vaak blind, vaker niet. In dit geval proefde ik beide whisky’s wetende wat het was, maar zonder kennis van prijs of verpakking. Dat heb ik achteraf opgezocht.
  Zeggen dat er helemaal geen beïnvloeding is, kan je enkel in geval van 100% blind proeven (idealiter dan ook nog in ‘blinde’ (blauwe bv.) glazen zodat je ook uit de kleur bv. geen vattype kan afleiden). Allerlei mogelijke beïnvloeding zoals de reputatie van de distilleerderij of bottelaar, het oordeel van anderen of gecreëerde hype, de setting waar je proeft, je eigen voorkeuren qua type whisky, de prijs…) moet je als je je eigen bezigheid een beetje ernstig neemt wel zoveel mogelijk trachten te neutraliseren, maar ik ben me perfect bewust van het feit dat dit nooit voor de volle 100% kan.
  Nu, wat prijs betreft, dat kan in twee richtingen werken: “deze is wel erg duur, dus moet hij wel goed zijn en hoog scoren”, of “erg duur, dus ligt de lat hoger om een hoge score te krijgen”. Maar eigenlijk mag prijs geen invloed hebben (prijs proef je niet) en wat dat betreft, ben ik er redelijk gerust op dat dit mij niet of nauwelijks beïnvloedt. Deze twee Tomatins zijn gewoon heel lekker, daar zullen de meesten die ze al geproefd hebben het wel met mij eens zijn, maar 500 Pond (570 euro) is gewoon zéér duur. Tomatin is naturlijk niet alleen met z’n exclusieve single casks in deze prijscategorie, maar whisky van dit niveau vind je makkelijk een pak goedkoper.

  Johan

  5 mei 2011
 4. Ik proefde onlangs de 1973 zelf en vond hem vooral op de neus zeer goed. Maar het palate kon de belofte van de neus niet echt inlossen, meen ik. Ook in mijn (private) scores hou ik geen rekening met de prijs, maar zal daar soms wel commentaar op geven. In dit geval is de Tomatin 1973 overpriced, maar in België toch te vinden voor 450 EUR (ipv 570 EUR). Nog steeds te veel, maar toch een significant verschil.

  5 mei 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: