Spring naar inhoud

Littlemill 1990, Malts of Scotland ‘Clubs’ for Fulldram

Bon, het moest er eens van komen. Vandaag proef ik – en dat is dus niet de eerste keer – een whisky die ik met de grootste moeite zo objectief mogelijk ga trachten te bespreken. Whisky bespreken en objectiviteit zijn sowieso twee zaken die moeilijk verenigbaar zijn – je kan enkel trachten zoveel mogelijk ‘objectiviteit’, consistentie en transparantie te leggen in deze per definitie zeer individuele en subjectieve aangelegenheid. Maar bij deze whisky wordt het dus extra moeilijk. De Littlemill 1990 ‘Club 02’ van Malts of Scotland is immers onze botteling. Met ‘onze’ bedoel ik deze van Fulldram, onze whiskyclub die dit vat bottelde ter gelegenheid van z’n vijfjarig bestaan. Hij werd gekozen als beste uit een selectie van vaten van Malts of Scotland. De keuze was bovendien makkelijker dan initieel gedacht, dit vat schreeuwde “kies mij!”.
Enige tijd geleden besprak ik reeds een andere Littlemill 1990 van deze bottelaar, vat 915, een whisky die ik – om het eufemistisch uit te drukken – al best te pruimen vond. Net zoals vat 915 is ook dit vat (#736) een bourbonvat. Gedistilleerd op 8 januari 1990 en gebotteld op 5 mei 2010, exact vijf jaar na de oprichting van Fulldram.

 
Littlemill 20y 1990/2010, 53.9%, Malts of Scotland ‘Clubs’ for Fulldram, cask 736, 183 bottles
De neus start wat schuw op zoete en grassige tonen. Een beetje walsen, wat lucht happen doet wonderen. Dat laatste mag vrij letterlijk genomen worden, hoe de neus openbloeit en evolueert… prachtig. Het zoete wordt meer dan gewoon zoet, smullen. Vanille, marsepein. Er komt fruit door, veel fruit. Ik noteer citroen, pompelmoes, abrikoos, evoluerend naar ananas en kiwi. Appelsienenconfituur. Amandelen ook (oké, de marsepein), net als radijs en wat gember. Een beetje waxy tonen (boenwas, kaarsvet) en een toef wood smoke zorgen voor de finishing touch. Rook van het hout dus, net zoals ik dat in vat 915 had. Het geheel doet me wat denken aan een Condrieu, één van mijn favoriete witte wijnen. Proeven nu.
Pats, boem, paukenslag! In de mond heeft hij absoluut geen tijd nodig om aromatisch-gewijs te exploderen. Amai, dit is lekkere whisky! Succulent romig, zoet en fruitig. Honing, gesuikerde lindethee, pompelmoes, citroenschil, een beetje hars, een beetje hout… een zalige bitterheid. Hij evolueert richting kruiden. Nootmuskaat, kaneel, gember. Een licht mineralige toets ook. Dit drink zo vlot, je hebt absoluut geen idee dat dit nog altijd een drankje op 54% alcohol is. Water? Laat ons de naam van deze blog eer aan doen, water is het laatste waar ik bij deze whisky aan denk. Dat beetje wood smoke, ook op de smaak, mag ik niet vergeten. De afdronk dan nog, die is lang, zoet en fruitig. Ik weet dat dit vrij banaal klinkt, maar laat het duidelijk zijn dat ik hier eigenlijk ‘zalig zoet’ en ‘super fruitig’ bedoel. Vooral citrus domineert hier. Ook de kruiden van de smaak steken in de afdronk nog even de kop op. Wel, deze is beter dan vat 915. Oh ja, hij is beter. De neus is even groots, maar zowel op de smaak als op de afdronk gaat hij er over. Vlotjes. Ben ik toch niet wat vooringenomen? Misschien. In ieder geval, ik weet wat ik geproefd heb. En nog vaak ga proeven. Emotionele score: 95/100. Rationele score: 92/100
 

Woordje van de uitgever: ik heb mezelf bij het proeven regelmatig afgevraagd of ik deze whisky ondanks alles toch niet wat gekleurd weergeef, zowel qua beschrijving als qua score. Het is tenslotte een beetje ons kindje, een eerstgeborene dan nog wel. Wel, ik kan je verzekeren dat ik echt ongelooflijk m’n best heb gedaan zo neutraal mogelijk te zijn, het is gewoon een superwhisky. Hand op het hart. En, als je toch nog ergens een fles kan vastkrijgen (voor alle duidelijkheid, de mijne staan niet te koop), proef ‘m vooral zelf, je zal het je niet beklagen.

17 Reacties Post a comment
 1. Dominiek #

  Johan, bedankt. Een mooier compliment konden wij ons als bestuur niet wensen. Vooral de emotionele (en de enige echte score) doet mij deugd.

  1 juli 2010
 2. Proef em vooral zelf… Zijt ge ermee aan het rammelen, Johan? De club heeft heel de stock opgekocht als ik het zo hoor. Hun goed recht natuurlijk, daar niet van ;-) Klinkt alleszins veelbelovend.

  1 juli 2010
 3. Dominiek #

  Ruben,
  We hebben niet de hele stock gekocht, we hebben het vat gekocht. Het staat bij onze voorzitter…

  1 juli 2010
 4. Kristof #

  en zeggen dat mijn flessen nog allemaal dicht zijn… daar zal ik snel eens iets aan doen !

  1 juli 2010
 5. Ruben, niet alle flessen zijn door clubleden opgekocht, er zijn er nog (oké, niet veel) te krijgen.

  1 juli 2010
 6. Tiens het was nochtans Dominiek die op Facebook zei dat alle flessen verkocht waren aan clubleden binnen de 5 dagen. Anyway Johan, speel mij een adresje door aub. Merci.

  1 juli 2010
 7. Dominiek #

  Je kan de flessen vinden bij QV.ID in Huldenberg, een clublid :-).

  2 juli 2010
 8. Mijn fles is al besteld, ik ga ze volgende week ophalen en ondertussen hoor ik ook dat ik lid kan worden van Fulldram Leuven. Allemaal goed nieuws dus :-)

  31 juli 2010
 9. Join the club! Of ja, dat heb je dus reeds gedaan. Tot volgende maand, op de eerste tasting van het nieuwe seizoen dus.

  8 augustus 2010

Trackbacks & Pingbacks

 1. Some new additions to the collection « Cas' Whisky Blog
 2. Auchentoshan 1999, Fulldram Xmas bottling « Onversneden
 3. Littlemill 18y 1991, G&M Reserve for LMdW « Onversneden
 4. Littlemill 21y 1989, The Whisky Agency « Onversneden
 5. Littlemill 20y 1990, First Cask « Onversneden
 6. Bowmore 12y 1999, Fulldram « Onversneden
 7. Tomatin 36y 1976, The Whiskyman for Fulldram | Onversneden
 8. Littlemill 23y 1990, The Whiskyman for LWF | Onversneden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: