Spring naar inhoud

Auchentoshan 1999, Fulldram Xmas bottling

Laten we ons nog even in de Kerstsfeer wentelen. Onze club Fulldram bracht enkele dagen geleden een tweede botteling uit. Na de voor mij fantastische Littlemill 1990, kon het bestuur een bepaald vat in de kelders van Malts of Scotland niet laten liggen. Volgens de aanwezigen stak dit boven andere geproefde vaten uit en was de drang te onweerstaanbaar om deze whisky niet te bottelen. Zo gezegd zo gedaan, leidend tot de ‘Fulldram Xmas 2010 bottling’. Zaterdag nog onder de kerstboom, vandaag ontkurkt.

 

Auchentoshan 11y 1999/2010, 56.4%, Malts of Scotland, Fulldram Xmas bottling, oloroso hogshead #2412, 186 bottles
Ruiken aan de fles geeft aan dat dit een heerlijk zoete whisky is. Stroperig zoet. Ik schreef meteen appel- en perenstroop (Sirop de Liège) op, kandijsiroop, en gekonfijt fruit. Ook rozijnen op rum mogen niet onvermeld blijven. Maar laat ons de whisky toch maar in een glas gieten, dat gaat eens zo makkelijk drinken (en ik moet toch ook aan de beeldvorming naar mevrouw Onversneden toe denken). In het glas komt er bij dat zoete een zeer aangename zurigheid. Balsamico. Oude balsamico, high-end. Het fruit gaat nu richting gedroogd fruit (vijgen, dadels) vergezeld van noten en daarna doemt een frisse bries op in de vorm van munt en eucalyptus. Nice. Very nice. Ook op de smaak is de aanzet zoet en ook hier heb ik gekonfijt fruit. En cake… juist ja, Christmas cake. Na enige tijd komen de noten er bij, gevolgd door een portie hout en kruiden. Kruidnagel, kaneel, nootmuskaat. Niet erg complex, wel lekker. Op de tong is hij droger dan de neus deed vermoeden, maar het zoete houdt het geheel toch mooi in balans. Lange, bitterzoete afdronk. Zalige sloeberwhisky! 89/100

10 Reacties Post a comment
 1. Wow, dat klinkt inderdaad bijzonder. En vat nummer 2412… 24/12 = X-mas: je zou bijna denken dat het er voor gedaan was. Ik kijk er alvast naar uit deze aan mijn cabinet/verzameling Toshan toe te voegen. Proficiat Fulldram!

  29 december 2010
 2. Dominiek #

  Mooie notes.
  Ik heb hem vanavond geproefd na een stevig geturfde whisky (een Laffie van de SMWS)… nog meer van dat gekonfijt fruit, zeker met een paar druppels water erbij.

  30 december 2010
 3. Toeval Johan, ik ben mijn flesjes gisteren bij Koen gaan halen en direct samen met een vriend opengedaan. Hij had de Arran Machrie Moor bij en volgens zijn boekje moet turf altijd achter de rest maar er bleef niet veel over van de Arran na de Auchie :-)
  Wat een lekkere dram man. Zoals je al zei: luikse stroop, ik moet vanuit het Limburggevoel stroop van Vrolingen zeggen maar het komt op hetzelfde neer :-) Straks opnieuw proeven maar dan met wat meer aandacht.

  De mannen hebben weer een prachtige keuze gemaakt.

  30 december 2010
 4. Lekkere whisky hé? Vooral die neus vind ik zalig. En tja, turf op het eind… een grote misvatting. Fruit na turf doet het fruit des meer naar voor komen, heb ik ondertussen al vaak mogen ondervinden.

  30 december 2010

Trackbacks & Pingbacks

 1. Bezoekje BB « Onversneden
 2. Goud! « Onversneden
 3. Bowmore 12y 1999, Fulldram « Onversneden
 4. Bowmore 12y 1999, Fulldram | Onversneden
 5. Auchentoshan 11y 1999 Bordeaux cask matured | Onversneden
 6. Tomatin 36y 1976, The Whiskyman for Fulldram | Onversneden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: