Spring naar inhoud

Een indrukwekkend setje Port Charlotte

Vandaag proef ik twee Port Charlottes van de Malts of Scotland, één op bourbonvat en één op sherryvat. Zeker gezien de jonge leeftijd van deze whisky’s (geen 9 jaar oud), zijn dit waanzinnig straffe bottelingen. En ik bedoel hier niet het alcoholvolume. Vooral de sherry is hallucinant goed.

 
Port Charlotte 2001/2010, 60.2%, Malts of Scotland, Bourbon Barrel, cask 967, 220 bottles – Islay
Gedistilleerd op 14 december 2001, in februari gebotteld. De neus heeft wat tijd nodig om open te komen. Enkele druppels water kunnen dit wat bespoedigen, we zitten hier immers boven de 60%. Maar dan krijg je een shot aan vette turf vermengd met zilt en bitterzoete fruittoetsen. Ik heb pompelmoes (met suiker), sinaasappelschil en onrijpe banaan. Oh ja, die combinatie van vette cleane turf, zonder rokerige asbaktoestanden, en romige fruitigheid is perfect. Smaak: knock-out. Met een klein beetje water (heeft echt niet veel nodig) zoete turf, medicinale elementen (een gans dokterskabinet), zilt, peper, nootmuskaat en fruit. Lange, verwarmende afdronk op fruitige turf. Kortom, een zalige whisky. 92/100

Laat dit soort whisky een jaar of tien, vijftien verder rijpen zodat de turf wat aan kracht mindert en de complexiteit nóg toeneemt… het wordt me een beetje ijl in het hoofd.

 
Port Charlotte 2001/2010, 61.6%, Malts of Scotland, Sherry Hogshead, cask 833, 326 bottles – Islay
Gedistilleerd op 6 december 2001, vorige maand gebotteld. Djééé, wat is dit? Dit kan toch niet? Hoe kan sherry en turf op amper acht jaar al dit ten toon spreiden? Wat een kracht, wat een balans! Romig en zoet op verbrande cake, karamel, turf, leder, rubber (ook de rubber is verbrand, dus niet het type binnenband), gedroogde abrikozen, vijgen en pruimen, cappuccino… pfiew! En neen, geen sulfer. Met water ook gerookt vlees. Zwarte-Woud ham, my favourite! Het orgastisch genot zet zich verder op de tong. Die sherry en die turf! Bitterzoet met dadels, rozijnen, pruimencompot, karamel, hout en donkere chocolade, mooi gecounterd door de turf. Dit alles met een lekje water. Vat 967 had een lange afdronk, maar valt maar bleekjes uit in vergelijking met deze. Hij blíjft maar hangen, na een uur proef ik ‘m nog. Neen, ik kan er niet van over, dat turf en sherry op amper een dikke acht jaar rijping al tot zo’n complex en gebalanceerd samenspel kan komen… dit moét je proeven.

Hij doet me trouwens wat denken aan zowel de Lagavulin 21y (92/100) als de Port Ellen 12y James MacArthur (98/100). Deze achtjarige Port Charlotte is beter dan de eenentwintigjarig Lagavulin (beste Lagavulin volgens Serge Valentin), no kidding. OK, de Port Ellen staat nog een trap hoger, is een graad complexer en geconcentreerder (‘bolder’), is eigenlijk out of this world… maar toch, deze whisky kan daar dus zonder blozen gaan tussen staan hé. Score? Wel, op het gevaar af me vierkant belachelijk te maken, moet ik toegeven dat ik een tijdje met twee stemmetjes in m’n hoofd gezeten. Dat ging ongeveer als volgt:
“Wel, dit verdient niet minder dan 94/100”
“94? Neen, dat kan niet.”
Mmm, nog ’s ruiken en proeven…. “Hèhè, toch wel!”
“Neen Johan, dit is achtjarige Port Charlotte verdorie.”
“So what?”
“Ja maar, 94!?”
“Yep!”
“Zeker!? Proef voor alle zekerheid nog ‘s”
“Whoehaaa, dit ís gewoon 94!”
“100% zeker!?”
“Absolutely!”
Voor de mensen die zich zorgen beginnen te maken over mijn geestelijke gezondheid, no worries, ik heb daar mee leren leven. 94/100

In tegenstelling tot bij de bourbon heb ik hier niet het gevoel dat dit door extra rijping nog veel beter gaat worden. Veel marge is er trouwens ook niet meer. Misschien wel integendeel, de zoete sherrywood zou wel eens kunnen gaan overheersen en het gevaar op sulfernotes is dan ook niet meer denkbeeldig.

 

Tja, wat te concluderen na zo’n sessietje? Dit is indrukwekkende whisky. Daarenboven zijn de scores tot stand gekomen met drie uitdagers, een 90-, een 92- en een 93-punter, telkens geturfd spul. Een aantal existentiële vragen dienen zich aan, zoals daar zijn: Heeft Jim McEwan hier een antwoord op Ardbeg 1974 liggen? Wordt Port Charlotte de rechtgeaarde erfgenaam van Port Ellen? De toekomst zal het uitwijzen, maar hij lacht ons tegemoet.

3 Reacties Post a comment
 1. Tom #

  Beste Johan,

  Je houdt een fantastische site bij moet ik je nageven, chapeau! Alleen als ik je dan zo hoor over een whisky als deze word ik zeer nieuwsgierig en stiekem ook jaloers. Waar haal ik die whisky? Dat is me vaak de vraag bij de whisky’s waarover je schrijft, veelal zijn ze exclusief.

  Zou je misschien ook eens wat vaker over de OB’s kunnen schrijven, of stiekem verklappen waar ik deze whisky kan bemachtigen?

  KUTGW! (dit is geen schelden)

  Groeten,

  Tom

  17 maart 2010
 2. Dag Tom,

  bedankt voor de lovende woorden. Jouw bedenking van wat meer over standaard OB’s te schrijven, heb ik mezelf onlangs ook nog gemaakt. Het is inderdaad weer even geleden dat ik er aan bod heb laten komen. Ik neem me voor om die balans weer (iets) meer na te streven.
  Nu, de redenen zijn veelvoudig. Enerzijds laat ik me leiden door m’n eigen smaak, naar whisky’s van distilleerderijen die hoog op m’n favorietenlijstje staan, naar whisky’s waar anderen reeds de loftrompet over gestoken hebben (oud of nieuw) en me dus erg benieuwen, van bottelaars met een reputatie, etc.. Daarnaast is het ook zo dat er een pak meer onafhankelijke bottelingen op de markt worden gebracht dan officiële. Vaak zijn deze onafhankelijke bottelingen ook boeiender, in de zin van verrassender (kan in beide richtingen werken natuurlijk).
  Nu, een groot deel van de whisky’s die ik proef zijn bijlange niet zo exclusief als je misschien zou denken. Ok, er zitten oude en zeldzame whisky’s bij (die ik me bv. op festivals aanschaf), maar aan het merendeel is vrij makkelijk te geraken. Misschien niet in een grootwarenhuis, maar wel in ‘de betere whiskyhandel’. Zie het ‘Whisky kopen’ stukje in m’n sidebar (wat helemaal niet volledig is). Buiten de Port Charlottes, die vrijwel onmiddellijk waren uitverkocht – ook ik heb (nog) geen fles, zijn de meeste recent besproken Malts of Scotland nog makkelijk te verkrijgen. Kijk even rond op internet of stuur me een berichtje i.v.m. een whisky die je zou willen, en enkele dagen later wordt de fles aan je deur afgeleverd.

  Groeten,
  Johan

  17 maart 2010
 3. Johan Lamote #

  Dag Johan,
  ik heb deze middag trouwens de Port Charlotte bourbon cask kunnen aanschaffen en als ik het goed voorheb was er nog een cherry cask beschikbaar (ik heb hier gepast daar ik al vrij veel cherrie cask bottelingen heb).

  groetjes,
  Johan

  19 maart 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: