Spring naar inhoud

Glen Brora

En dan nu een unieke, oude blend. Anders dan de naam doet vermoeden zit er geen Brora in, want dit is gebotteld in de periode dat Brora nog niet of maar net bestond (opgericht eind 1969). De naam verwijst natuurlijk wel naar de plaats Brora, we kunnen dus aannemen dat de basismalt van deze blend Clynelish was. Clynelish van midden tot eind jaren zestig dus. Mwoeah. Daarenboven was Carradale Blending Co en zusterbedrijf van Ainslie & Heilbron, toenmalige eigenaar van Clynelish. En was Chiano de importeur van Clynelish in die periode.

 

Glen Brora, 40%, Carradale Blending Co, Chiano Import, Italy -/+ 1970
Romige geur op granen, honing, zachte karamel, appelsienen en rijpe peren, oude boeken (maar nooit muf), een beetje petrolium (maar nooit storend), tabaksrook, rozijnen, een lichte hint balsamico, zachte bijenwas (jawel!), lichte boerderijgeuren (jawel!) en zachte turf (jawel!). Best wat eik ook, en zachte kruiden zoals kaneel en zoethout. Hier zijn duidelijk wat sherryvaten bij gekapt. De smaak is krachtig voor z’n alcoholpercentage. De smaken komen in lagen, meestal subtiel. En ook hier laat de sherry zich kennen. Ik proef tabak, rozijnen, appelsienen, karamel, honing, kaneel, munt… Maar ook Clynelish laat zich kennen onder de vorm van boenwas en schoensmeer. En nat hooi. En de zacht turfrook. Sappige eik (zo anders dan in hedendaagse blends, hier zit écht veel malt in). Behoorlijk lange en complexe afdronk, waar de zachte rook vergezeld wordt van peper en zout. Is dit een blend? Echt? Ik denk dat je niet wil weten hoeveel jaren-zestig-Clynelish in deze Glen Brora zit. 90/100

2 Reacties Post a comment
  1. Bart #

    Het wordt extra verwarrend omdat de oude Clynelish distillery juist wel Brora genoemd werd, nadat de nieuwe Clynelish gebouwd was. Het komt dus wel uit de distillery die nu bekend staat als Brora.

    13 november 2013
  2. Inderdaad. Maar toch bevat het geen ‘Brora’, omdat we daaronder de geturfde Highland whisky verstaan die in de oude Clynelish distilleerderij vanaf eind 1969 (tot 1983) geproduceerd werd. Eigenlijk bevat deze blend dus pre-Brora Clynelish (niet, of veel minder geturfd). En geen ‘nieuwe’ Clynelish.

    13 november 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: