Spring naar inhoud

Lagavulin Distillery Only

Ook Lagavulin heeft zijn ‘Distilery Only’, ofwel een botteling die je enkel op de distilleerderij zelf kan kopen. En zoals blijkbaar ook de gewoonte is, is het een whisky zonder leeftijdsaanduiding of jaartal. Sedert 2010 ter plekke te koop voor minder dan 100 euro, bij handelaars die ‘m verkopen mag je op 250 euro rekenen.

 

Lagavulin ‘Only Available at the Distillery’, 52.5%, OB 2010, 6000 bottles
Op de neus stroperige turfrook. En daarmee bedoel ik een dik en romig gevoel, turf vermengd met kandijsiroop, appel- en perenstroop. Behoorlijk zoete turf dus. Warme aardbeienconfituur ook. En warme krieken. Zilt, teer, peper en zoethout vullen aan. Sappige eik. Nog vermeldenswaard is Lapsang Souchong thee. Heerlijk. Een extra puntje is dat. Romige, mondvullende smaak, rokerig en zoet. Turf op chocolade en praliné nu, minder op siroop. Tabak, koffie en pruimen, gevolgd door wat meer rood fruit zoals kersen en frambozen. Geweldige evolutie. Ook kruiden ontbreken niet, kruiden zoals zoethout, gember en peper. Erg complex. Zeer lange afdronk op zoete en kruidige associaties. De sherry en de turf in perfecte harmonie. Lagavulin hoeft niet lang te rijpen om top te zijn. 91/100

2 Reacties Post a comment
 1. Rogier #

  Deze was in mei 2012 in elk geval reeds uitverkocht bij Lagavulin. In mei 2011 was de resterende voorraad vrij klein, dus ik vermoed dat deze nu zo’n twee jaar niet meer verkrijgbaar is.
  Het schijnt overigens (deels?) om een restantbatch van de Distillers Edition te gaan, die op vatsterkte is gebotteld.

  29 oktober 2013
 2. pascal #

  Wat ben ik ben ik dan een blij persoon, naast 2 flessen /494 en een friends botteling en bij bezoek aan Laga dist. in juni 2011 een only fles gekocht, al deze zijn op, maar ik heb uit gewoonte, van alle flessen een samplefles gemaakt a 35 cl(oude koffiemelkflesjes) en die staan in een box te staan om eens “na te genieten”. De smaaknotitie ’s herken ik wel voor 80%.
  Caol ila en Clynelish only zijn ook prettige whisky’s om te proberen.

  30 oktober 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: