Spring naar inhoud

Feest

feestWoensdag bestaat deze blog exact vijf jaar. Meer dan reden genoeg om te feesten, niet? En laat me daar meteen een feestweek van maken: vijf jaar vertaald in vijf dagen vijf super whisky’s. Ik heb voor deze gelegenheid uitgekeken naar uitzonderlijk spul (en in mijn ondertussen honderden samples gegrasduind) en denk dat ik daar wel in geslaagd ben. Zet je dus schrap voor wat decadent gedram. Beginnen doen we in grote stijl met Bowmore 1968.

 

Bowmore 34y 1968/2003, 41.7%, Duncan Taylor Peerless, cask 1426, 182 bottles
Yeehaa, bij deze neus moet ik me al inhouden om geen hoofdletters en uitroeptekens te gebruiken. Vintage Bowmore jaren zestig. Enorm geconcentreerd tropisch fruit: passievrucht, lychee, papaya, mango, ananas… het zit er allemaal in. Veel roze pompelmoes ook, net als rozenbottel. Bowmore 34 YO 1968/2003, 41.7%, Duncan Taylor Peerless, cask 1426Vaak durft het daar bij te blijven, maar dat is bij deze botteling niet het geval. Ik noteer ook bloemen, linde, boter, mineralen, een beetje vers gemaaid gras en kaarsvet. Oké, nog altijd niet supercomplex maar hij biedt op de neus toch al meer dan verwacht. En dat fruit is naar mijn aanvoelen gebalder dan bij zusterbottelingen. Fluweelzacht op de tong, elegant en verfijnd. Het tropisch fruit is al even groots als op de neus, de roze pompelmoes is dat ook. Opnieuw de rozenbottel en de linde. En het licht grassige. Honing, nougat en vanille geven het een zoete toets. Ik noteer ook nog gele rozijnen (van die dikke). Een klein beetje zilt. Zoethout in de verte. Subliem, gewoonweg subliem. Redelijk lange afdronk (zonder erg lang te zijn), mooi in het verlengde van de smaak. Probleem met deze whisky is dat het drinkt als (succulent) fruitsap. Voor je het weet heb je 200 euro achterovergekapt. Benchmark Bowmore 68. 94/100

6 Reacties Post a comment
 1. Nico DP #

  Heel goede site, toegevoegd aan mijn favorieten! Een beginneling (op whisky vlak) zoals mij kan er heel wat van opsteken. Alleen, waar ik nog niet direct een duidelijk antwoord op gevonden heb, wat is de beste manier om whisky te bewaren, en waar op letten hiervoor? Een koele kelder met weinig temperatuurschommelingen, weinig licht…. Kan horizontaal kwaad, wat met de kurk etc? (momenteel heb ik een paar extra nissen voorzien naast een verzameling oude gueuze en wat speciale trappisten :-)

  19 februari 2013
  • Kris Cuypers - WhiskyGorillaz.com #

   Kelder met weinig temperatuurschommelingen is ideaal. Niet te vochtig en absoluut nooit horizontaal (tast de ‘sealing’ aan met risico op lekken en smaakimpact).

   22 februari 2013
 2. Johan,
  Proficiat met de verjaardag van je blog ! Voor mij zeer verhelderend en een vaste infobron bij het geven van tastings. Een bezoek behoort tot één van mijn dagelijkse rituelen op het internet :)

  20 februari 2013
 3. Karel #

  Proficiat! En dank voor vijf jaar lekkers :)

  20 februari 2013
 4. Gefeliciteerd Johan, waardering!

  21 februari 2013
 5. Kris Cuypers - WhiskyGorillaz.com #

  Topsite Johan! Proficiat. Keep up the good work.

  22 februari 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: