Spring naar inhoud

Twee Amerikanen

Vandaag maak ik tijd voor twee whiskeys van Buffalo Trace, een Rye en een Grain.

 
Thomas H. Handy Sazerac, Straight Rye Whiskey, 127.5 proof (63.8%), OB Buffalo Trace 2008, 3rd release, 75cl
Volgens mij is dit de eerste Rye whiskey die ik bespreek. Rye whiskey is gemaakt van minimum 51% rogge. Het hoge alcoholpercentage maakt dat je ‘m even tijd moet geven. Dan komen er in de neus kruiden (peper, veel peper), granen, sinaas en iets zoets door. Karamel. Deze whiskey is zeer levendig op de tong, prikkelend. Zonder water geeft hij noten, kruiden en hout. Met water komt het zoete bovendrijven, de kruidigheid blijft evenwel dominant. Kaneel, peper, kruidnagel, een hele kruidenwinkel eigenlijk. De afdronk is middellang, kruidig en aangenaam bitter. Meer dan leuke kennismaking met Rye whiskey, maar kan wel wat water gebruiken. 81/100
 
George T. Stagg ‘Hazmat II’, 141.2 proof (70.6%), OB Buffalo Trace 2005
De onversneden neus laat tussen de alcohol door al heel wat vrij: koffie, vanille en bittere siroop. Met wat water ook noten, hout en leder. Niet overdadig complex, wel aangenaam. Proeven nu (en veel speeksel maken). Ja, ook hier is ie best toegankelijk. Hij vult wel meteen je mond (alsof je gehemelte uitroept “what the f#!&ck?”). Donkere chocolade, koffie, tabak, peper (niet abnormaal op dit alcoholpercentage). Wat water toevoegen brengt vanille en kruiden naar boven. Vrij lange afdronk, maar wat te bitter, droogt snel uit. Minder dan de Hazmat IV, maar nog altijd damn good whiskey. A beast of bourbon! 83/100

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: