Spring naar inhoud

Smokehead 18y ‘Extra Black’

De Smokehead ‘Extra Black’ van Ian MacLeod is een whisky met een reputatie. Zeker nadat het gerucht de ronde deed dat dit een Ardbeg-in-disguise zou zijn. M.a.w. achtien jaar oude Ardbeg.

 

Smokehead 18y ‘Extra Black’, 46%, Ian MacLeod 2013, 6000 bottles
Stevige rook en teer op de neus. Turfrook, maar ook de geur van geroosterd vlees. Barbecuetoestanden. Daarna zet er zich wat fruit door. Perziken, appels en abrikozen. En na enige tijd ook citrus. Mandarijnen meer bepaald. Marsepein, chocolade en kaarsvet zorgen voor het ronde karakter. Zilt en natte aarde. Ansjovis. Geen medicinale toetsen, het zou dus inderdaad wel eens Ardbeg kunnen zijn. Best lekker om ruiken, en voor mij ook beter om te ruiken, op de smaak vind ik ‘m behoorlijk scherp. Eik, assen, peper, chili, nootmuskaat, zout… weliswaar getemperd door olie, chocolade en fruit. Bananen, appels, kersen en ananas. Maar de eik, de kruiden en de rook overheersen toch. Droge, zilte afdronk, niet erg lang. Achtien jaar oude Ardbeg? Dat zou wel eens kunnen. De geur kon me in ieder geval meer bekoren dan de smaak en de afdronk. 83/100

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: