Spring naar inhoud

Arran 1996 voor Jan Vissers

Jan Vissers van The Single Malt Whisky Shop mag zich ambassadeur van de Arran Distillery noemen. Als eerbetoon aan deze distilleerderij (en aan het eiland Arran en z’n bewoners) heeft hij een Arran gebotteld, die door distillery manager James MacTaggart zelve werd geselecteerd voor Jan’s 35e verjaardag.
Ik heb een wat moeilijke relatie met Arran, ik heb vaak de indruk dat het distillaat langer moet rijpen dan de 10/15 jaar die het tot nu toe heeft kunnen krijgen. De 14y is lekker, de Bere Barley is dat ook, en ook The Nectar heeft enkele goeie Arrans gebotteld, maar tot op heden is er maar één Arran geweest die mij volledig inpakte, een 1996 op sherryvat, geselecteerd door James MacTaggart. En wat is dit? Juist ja.

 

Arran 16 YO 1996/2013, 55.7%, OB, Private Cask for Jan VissersArran 16y 1996/2013, 55.7%, OB, Private Cask for Jan Vissers, 174 bottles
All right, even de neus in het glas steken, maakt meteen duidelijk dat dit bangelijk goed spul is. Frisse, zoete, fruitige en complexe sherry. Eerst dat frisse. Er is eucalyptus, er is laurier, er is iets licht mineraligs (kalk?). Er zijn ook rode bessen (met suiker, zoetzuur) en bramen. Dan het zoete. We hadden de suiker al, die nu richting kandij gaat, maar we hebben ook amandelspijs (meer op de noten, minder zoet dan marsepein). Naast de bessen vallen er allerlei gedroogde vruchten te ontwaren. Vooral pruimen, vijgen en rozijnen. En zelfs druivensap na enige tijd. Complex dus. En het is nog niet gedaan. De oloroso brengt ook de geur van sigarendoosjes mee, net als die van praliné. Ik mag de eik natuurlijk niet vergeten, maar op de geur domineert die alvast niet, hij laat meer dan genoeg ruimte voor al het bovenstaande. De kleur kon doen vermoeden dat het op de smaak wel eens een smoelentrekker zou kunnen worden. Goed nieuws: dat is niet het geval. De eik is wel prominenter aanwezig, is zelfs groots, maar er zijn, zeker als je water toevoegt, voldoende zoete en fruitige smaken om het geheel in balans te trekken. Het fruit is vrij divers. Zowel de rode, sappige variant, als de gedroogde (dadels, vijgen), als de gekonfijte. Dat laatste brengt me bij de bolus (een spijtig genoeg wat ter ziele gegane koffiekoek). Donkere chocolade en amandelen zorgen voor een mooie bitterheid. Ook kruiden zijn overvloedig aanwezig. Peper, zout, nootmuskaat. Het mondgevoel is krachtig, droog en verwarmend. Lange, complexe en droge afdronk op eik, chocolade, bessen en kruiden. Op de smaak heeft hij voor mij wat water nodig (maar ik ben dan ook een gevoelig manneke), en dan kan hij vlot het niveau van de schitterende neus aan. Wow. 90/100

Mensen die Jan kennen, weten dat hij een erg zware periode achter de rug heeft. En eigenlijk kunnen we nog niet spreken van ‘achter de rug hebben’. Maar al is het maar een whisky, dit is toch wel iets waaraan hij zich mag optrekken. Jan gaat wat mij betreft met de eer lopen de beste Arran tot op heden op z’n naam geschreven te hebben. Oké, oké, ik heb bij lange na niet alle Arrans geproefd, dat moet ‘mijn beste’ Arran zijn, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat er al veel beters gebotteld is.

2 Reacties Post a comment
  1. Mooie tastingnotes Johan, Jan zal er blij mee zijn. Ik dacht wel dat je dit lekker ging vinden.

    6 november 2013
  2. Ik was er nochtans niet gerust op. Niet-geturfde whisky op zo’n actief oloroso-vat… vreesde voor het welbekende trapleuning-effect. Ik ben immers geen diehard sherryhead, alhoewel mijn beste whisky’s ooit, meestal wel whisky’s zijn die rijpte op sherryvat (vaak fino echter, of combinatie met turf en lange flessenrijping, waardoor die scherpte langzaamaan verdwijnt). Maar bon, deze biedt voldoende complexiteit zodat de balans er toch is, maar dat vat moest ook geen jaar of langer meer blijven liggen, die complexiteit zou tenietgedaan worden door de eik. De spirit was echt wel op z’n top. Dus slotsom: perfecte selectie, zowel qua profiel als qua timing, wat misschien nog een virtueel puntje meer verdient :-)

    6 november 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: