Spring naar inhoud

Lochside 1981, Thosop

Lochside 1981, sommigen scoren dat nooit hoger dan 90, ik wel. Ik ben echt fan van dat complexe en gelaagde profiel. Het is duidelijk dat ik er daar indertijd te weinig van gekocht heb. Zoals met andere whisky’s (heb ze hier al vaker opgesomd) werden we gedurende een jaar, twee jaar overstelpt met Lochside 1981 en dan was het van de éne op de andere dag gedaan. De logica van de markt der brokers en bottelaars. Als je niet op tijd had gekocht, had je pech. En vandaag betaal je voor deze whisky’s op veilingen al bijna het dubbele van de oorspronkelijke prijs. Deze Thosop heb ik ook pas achteraf kunnen binnenrijven.

 

Lochside 1981/2011, 50.5%, Thosop handwritten labelLochside 1981/2010, 50.5%, Thosop, handwritten label, refill sherry, 206 bottles
Ik herken meteen het gekende profiel. Veel fruit aangebracht door de subtiele sherry. Mandarijn, perzik, roze pompelmoes, aardbeien (de sherry), stilaan overgaand in meer tropische soorten zoals meloen, kiwi en mango. Een beetje pruimen en gele rozijnen ook. Dus zowel het typische sherryfruit als het typische Lochside fruit. Al dat fruit wordt aangevuld door (en dat is in willekeurige volgorde): zachte bijenwas, hooi (de droge variant), gedroogde bloemen (of is dat heide?), vanillefudge, geroosterde noten, nootmuskaat, zoethout, mos, boter en lichte eik. Complex, is dat woord al gevallen? Alles zijdezacht, subtiel en gelaagd. Zo kennen we Lochside 81. Proeven dan. De lijn, en vooral het niveau, worden mooi verdergezet. Romig, boterig mondgevoel. Opnieuw veel fruit, zowel citrus (pompelmoes en mandarijn) als tropisch (kiwi, meloen, guave, lychee). Perik ontbreekt niet. Een lichte zurigheid, maar dan wel op een prachtige manier (het zurige van het fruit). Ik proef ook heel duidelijk rozenbottelthee, een vaste klant zo blijkt. Hij is best zoet, met naast het fruit vrij veel honing. Bijenwas. Het hooi blijft aanwezig. Gedroogd gras misschien eerder. Zachte kruiden (nootmuskaat, zoethout, gember), lichte tonen van noten en de perfecte hoeveelheid eik vullen aan. Wat een geweldige whisky is dit! Behoorlijk lange, prikkelende afdronk waar het tropisch fruit eindelijk wat moet wijken, voor het citrusfruit welteverstaan. Ook het gedroogde gras blijft lang hangen, samen met de kruiden. Niet de beste Lochside 1981, dat is voor mij voorlopig nog de Cadenhead Closed Distilleries, wel één van de beste. Laat ons zeggen samen met de TWA Stil Lifes II (op 52.4%) en de Whisky Doris Fino (58.8%) op een gedeelde tweede plaats. 92/100

One Comment Post a comment
  1. Nog te koop op http://www.unique-liquids.eu/

    16 oktober 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: