Spring naar inhoud

Braeval 21y 1991, Brachadair

Een nieuwe bottelaar aan het Belgische whiskyfirmament is Brachadair, ofte Patrick Vanderlinden van Clan Maccurve. Hij selecteerde voor Brachadair ook enkele whisky’s uit de stal van A. Dewar Rattray. Maar dit is dus de eerste ‘naakte’ Brachadair. En dat is dus een naakte moutman (je stelt het je beter niet voor, de gemiddelde Schotse maltman leent zich daar niet toe). Sinds The Whisky Mercenary ligt de lat voor Braeval 1991 echter behoorlijk hoog. Benieuwd of hij de verwachtingen inlost.

 

Braeval 21 YO 1991/2013, 53.1%, Brachadair, bourbon barrel 95120Braeval 21y 1991/2013, 53.1%, Brachadair, bourbon barrel #95120, 230 bottles
Ja, de neus ligt echt wel in het verlengde van Jurgen’s botteling. Die witte chocolade weet je. En vers gebakken patisserie. Smeuïg zoet is hier de eerste indruk. Ook de vanille draagt daar toe bij. Veel bijenwas, wat het smeuïg karakter accentueert. Ook kokos keert terug. Ander fruit dat ik noteer, zijn rode appels, krieken en een beetje (rijpe) sinaas. Kruiden zoals zoethout en gember zorgen voor de nodige pit, samen met zachte, sappige eik. Nat hooi doemt op, het geheel krijgt dus ook een ‘farmy’ kantje. Nice! Zachte, romige smaak op zoet fruit, bijenwas, kaarsvet en kruiden. Bij deze laatste blijven zoethout en gember, samen met wat peper om de aandacht roepen. Zoete appels en perziken doen hetzelfde bij het fruit. Chocolade en vanille zorgen voor zoets. Meer eik dan op de neus, wat het samen met de kruiden en gedroogd gras (of droog hooi) een mooie bitterheid geeft. Lange, bitterzoete afdronk. Erg in lijn met de The Whisky Mercenary, ik vermoed dat dit een zustervat is. Geen reden om dit anders te scoren. Toch wel belangrijk, zo’n eerste botteling, je zet een standaard, je maakt een statement. Wat dat betreft, missie geslaagd voor Patrick. 88/100

One Comment Post a comment
  1. Loved reading this thannk you

    26 januari 2023

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: