Spring naar inhoud

Springbank 21y 1991, Malts of Scotland

Eén van de nieuwe Malts of Scotland waar ik het meest naar uitkeek, is de Springbank 1991. Weet dat dit Springbank 21y is, maar dan voor een fractie van de prijs van de officiële 21. Deze kost immers 109 euro, de officiële kon je een jaar geleden nog aan 250 euro vinden, nu betaal je al gauw het dubbele. Spijtig genoeg kan ik ze niet naast elkaar zetten.

 

Springbank 21y 1991/2012, 51.5%, Malts of Scotland, Bourbon Hogshead #MoS12036, 144 bottles
Bijzondere neus. Zoet, fruitig en geroosterd. Bij dat laatste denk ik aan toast, geroosterde noten en licht verbrande cake. Vanille wat het zoete betreft, pruimen, rabarber en perzik wat betreft het fruit. Dan duidelijk ook de geur van heide, en droog hooi. Gember en zoethout. Bijenwas. Arachideolie. Misschien ook wat oud leder. Bijzonder, een uniek profiel. Op de smaak is hij meteen een stuk zilter, alhoewel hij erg zacht en romig is. Zilt dus, maar ook vanille, kruiden (peper, gember en kaneel), rabarber, cassis en bijenwas. Drogende eik. In de verte een klein beetje rook. Bittere sinaas. Lange afdronk op perzik, de rabarber die van geen wijken weet en ronde eik. Ik kan dus niet vergelijken met de OB, maar als ik naar de prijzen kijk, weet ik het wel. 90/100

3 Reacties Post a comment
 1. Johan #

  Ik lees altijd met veel plezier je bevindingen, ook al kan ik er mij niet altijd mee vereenzelvigen. Ik heb, denk ik toch of ik moet het gemist hebben, tot nu toe nog geen enkele keer ‘rabarber’ gelezen in één van je reviews. Wat moet ik me daar bij voorstellen? Iets zurigs, zerp? (BTW, ik heb een grondige hekel aan rabarber.)

  20 augustus 2012
 2. O nee, ik ben dol op rabarber. Rabarberconfituur, rabarbermoes, rauw… Hier neigt het voor mij eerder naar rabarbermoes (niet zo zoet als confituur maar ook niet zo zuur als rauwe rabarber). Als ik goed kan tellen heb ik rabarber in veertien reviews gebruikt. Niet erg veel inderdaad.

  20 augustus 2012
 3. Bart Lampo #

  deze blijft mijn hart veroveren. Zalige IB Springbank, topper prijs kwaliteit! Na een halve fles zou ik hem zelfs een punt hoger scoren, zeker als je deze naast andere drams begint te zetten. Geweldig pochertje! Romige vanille, fruit, campbeltowntoets (zacht zilt), rookje, en dan nog wat wax om het af te maken. Ik zie ze niet meer komen voor die prijs…

  1 juli 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: