Spring naar inhoud

Ledaig 2005/2010, Berry Bros

Vandaag een fel bejubelde Ledaig in z’n peuterjaren. Amper vier jaar oud, maar volgens sommigen nu al cult. Anderen zijn er helemaal niet wild van. Zo’n profiel waar je voor moet zijn heb ik de indruk. Eh, juist ja, iets wat voor alle whisky’s geldt natuurlijk.

 

Ledaig 4y 2005/2010, 62.7% Berry Bros & Rudd, sherry butt #900008
Wow, wat een mineralige neus! Enorm. Natte keien, gepoetst zilverwerk, de geur na een zomerse regenbui… Riesling op speed. Tussen dit mineralig geweld merk ik granen op, rubber, leder, rook, zwarte bessen, zilt, rijpe sinaas, zoethout… best complex voor nog zo jong te zijn. De smaak is minder complex, droog, krachtig en mondvullend. Opnieuw veel mineralen en rook, maar ook zoete tonen zoals crème de cassis, chocolade en nougat, kruiden (gember, peper) en eik. Die zoete tonen komen meer op de voorgrond na een beetje water toegevoegd te hebben. Perfecte balans tussen de mineraliteit, de turfrook en de sherry van het vat. Erg lange afdronk op sinaas, kruiden en rook. Voor op een zomeravond op het terras, liefst als het pas geregend heeft. Maar je moet dus wel tegen een overdosis mineralen kunnen. 89/100

5 Reacties Post a comment
 1. Jdoucet #

  Die is fantastisch :)
  Blij toe dat ik er nog een fles van heb kunnen vinden.
  Eens kijken of me dat nog eens lukt trouwens :p

  9 mei 2012
 2. Wat is dat toch, vlamingen met peuters ;-) Ik denk dat ‘jonge’ whiskies de toekomst hebben want alle oudere whiskies die nu zo’n beetje op de markt komen worden onbetaalbaar, kwaliteit maakt eigenlijk al niet uit. Nu klinkt deze erg interessant. Enig idee waar ik deze kan krijgen? (evt sampletje). Fijne blog trouwens, leest heerlijk weg!

  9 mei 2012
 3. Wel, mocht ik weten waar ik nog een fles kon krijgen, dan was ik nu niet meer op zoek :-) Heb deze zelf gemist en pas later (te laat dus) kunnen proeven. Ik kan je (en mezelf) spijtig genoeg niet helpen.

  9 mei 2012
 4. Jdoucet #

  Ik had er nog eentje gevonden op whiskysite.nl, maar dat is ondertussen ook voorbij…
  Volgens mij ga je ook niemand die hem heeft zo ver krijgen om hem te verkopen ;-)

  10 mei 2012
  • Johan #

   “Volgens mij ga je ook niemand die hem heeft zo ver krijgen om hem te verkopen”
   Ik heb wel nog zo iemand gevonden. Joehoe!!

   31 augustus 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: