Spring naar inhoud

Aberlour 8y, square bottle screw cap

Voor velen is de Aberlour-Glenlivet 8y square bottle small cork één van de beste Aberlours ever, maar het is niet eenvoudig zo’n fles op de kop te tikken. Er bestaan immers verschillende versies van, je hebt er op 43% en op 50%, met opschrift ‘8 years old’ of ‘over 8 years old’, je hebt flessen met een grote kurk, met een kleine kurk, een grote of kleine schroepfdop, een metalen schroefdop of een plastieken dop. Daarnaast heb je nog twee vintages, een 1964 en een 1965. Het is dus moeilijk het bos nog door de bomen te zien. De Aberlour 8 die ik vandaag proef is in ieder geval een whisky op 50% uit een vierkanten fles met een zwarte metalen schroefdop. Waarschijnlijk gebotteld begin jaren zeventig en regelmatig te koop op veilingen (voor een dikke 100 euro).

 

Aberlour 8y, 50%, OB early 1970’s, square bottle, black screw cap, 75cl
Zoete en waxy neus met honing, pollen en geboend leder. Wat Europees fruit erdoorheen: rode appels, harde peren en witte perziken. Lichte eik. Lekker maar mist wat diepte. Ook de smaak mist complexiteit, maar is wel scherper dan de neus kon doen vermoeden. Alcoholisch en zoet met een weinig fruit. Jong, bijna spirity. Naar het einde toe wel wat kruiden. Eerder korte afdronk. Aangename maar simpele neus, wat scherp en jong op de tong. Tja, dit is best lekkere whisky maar het is duidelijk geen ‘small cork’. 82/100

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: