Spring naar inhoud

Glenlivet ‘Special Export Reserve’

Tijd om het Kerstgebeuren achter ons te laten en de draad weer op te pakken. Omdat ik in gedachten toch nog wat in Mortsel zit, heb ik me vandaag een oldie ingeschonken, een oude Glenlivet zonder leeftijdsaanduiding, gebotteld rond 1970. Ik kocht de rest van de fles van Giovanni Giuliani op het Lindores Whiskyfest twee maanden geleden. Nu ja ‘rest’, de fles was nog zo goed als vol.

 

The Glenlivet ‘Special Export Reserve’, 43%, OB ‘unblended all malt’, Baretto Import, Milano, +/- 1970, 75cl
Héél lekkere, smeuïge neus zonder het minste old bottle effect. Kamillethee met honing, limoen, hooi, heide, wat graan en een licht florale toets. Daarna draait hij richting bijenwas en kaarsvet. Zalig! In de verte ook een klein beetje rook. Houtskool, turf… maar zeer subtiel. De smaak kan dit niveau spijtig genoeg niet aanhouden, hij mist hier wat punch, wat body. Alhoewel dit verre van slecht is hoor. Zoet en floraal maken de hoofdtoon uit, diezelfde kamillethee met honing van de neus. Licht waxy en dito rokerig. Hier wél iets van OBE. Zilverpoets, een beetje bitter. Pompelmoes. Met griessuiker. Verrassend lange, bitterzoete afdronk. De honing proef je een half uur later nog. Lekker op de tong, heerlijk op de neus. 86/100

2 Reacties Post a comment
 1. De Baets Luc #

  geachte,

  ik heb recentelijk een fles “Dufftown Glenlivet” van 8y gekregen met fles n°33420. Deze is van 43° en zit in een 1l fles. Weet u misschien iets meer van deze whisky, want ik heb er nergens iets van kunnen vinden.

  met vriendelijke groeten
  De Baets Luc

  5 februari 2011
 2. Dag Luc,

  van de Dufftown-Glenlivet (geen Glenlivet maar een Dufftown – vroeger mochten andere distilleerderijen dan ‘The Glenlivet’ die gelegen waren in de vallei van de rivier Livet, ook de naam Glenlivet (‘vallei van de Livet’) achter hun naam plaatsen) die je hier vermeldt, bestaan verschillende batchen. Ik heb er zelf eentje staan, een Italiaanse import gebotteld rond 1970.
  Om te weten welke batch dit is, heb ik meer informatie nodig. De oudste versies vermelden een alcoholgehalte in ‘proof’, niet in % en Fluid Ounces (26 2/3) i.p.v. cl voor het volume. 80 proof is een 46%, er bestaan 40% versies en dus ook 43%.
  Het nummer van de fles zegt niet zo veel. Het feit dat het een 1 liter fles is, betekent dat deze whisky gebotteld werd voor Duty Free (luchthaven shops vooral) en 43% is een export sterkte.
  Stuur een foto van de fles naar Johan@onversneden.com en ik kan je – hopelijk – zeggen wanneer deze whisky werd gebotteld.

  5 februari 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: