Spring naar inhoud

Tomatin 21y 1988, Dewar Rattray

Een andere nieuwe DR is een Tomatin op bourbonvat van 1988. Tomatin was lang de grootste distilleerderij van Schotland, met niet minder dan 23 actieve stills. Na een geleidelijke ontmanteling zijn er daar vandaag nog 12 van in werking.

 
Tomatin 21y 1988/2010, 55.2%, Dewar Rattray, cask 1088, 213 bottles
De neus begint heel zoet. Hij doet mij denken aan gestoofd fruit, allerlei confituren, zelfs Turkish delight. Gedroogde abrikozen ook wel, sultanas. Aarde en de geur van tabak heb ik nog. Daarna krijgt hij iets geroosterd en komt er een lichte kruidigheid door. Die kruiden en het geroosterd karakter mengen zich heel mooi met het zoets. En met mooi bedoel ik echt mooi. Met water groene bananen en gras. Op de tong toont hij zich vol, complex en olieachtig. Net als in de neus is hij zoet, met tonen van gedroogd fruit en infusiethee. Gesuikerde bloesems zou ik het noemen. Neen, ijs van bloemblaadjes. Ik heb dat twee weken geleden gegeten op restaurant – zalig lekker – en daar doet deze whisky mij wat aan denken. Net als aan Mocato d’Asti, een Italiaanse zoete witte wijn. Heerlijk bij een Keiems kaasje (Keiems Bloempje), maar nu dwaal ik af. Nootmuskaat en zoethout wat de kruiden betreft. Redelijk lange, fruitige afdronk op druiven, sinaas en kruiden. Een topper, het gemiddeld niveau van de nieuwe Dewar Rattray’s ligt echt wel hoog. 89/100

4 Reacties Post a comment
 1. Eb #

  Johan,

  Gisteren heb ik het laatste beetje van mijn Tomatin 18Y new style opgemaakt en nu ben ik aant “neuzen” voor een nieuwe/andere fles.
  Maar ik kom op internet deze tomatin tegen: Tomatin 1988 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice voor “slechts” €39,50

  En mijn vorige Tomatin was €50, ik ben dus een beetje in de war aangezien Tomatin 21y 1988, Dewar Rattray ongeveer €100 kost

  Kun jij mij verduidelijking geven?

  BVD

  Groet,

  Eb

  5 november 2011
 2. Eb,
  deze van A. Dewar Rattray is een single cask whisky op vatsterkte, 100 euro voor zo’n whisky die een 20 jaar oud is, is vrij normaal. De Connoisseurs Choice botteling zal 40 of 43% zijn, de officiële botteling ook zoiets (46% dacht ik). Drinksterkte of vatsterkte scheelt serieus in de prijs, single cask of niet ook wel.

  Groeten,
  Johan

  6 november 2011
  • Eb #

   Johan,

   Dank voor je reactie!
   Maar is de connoisseurs choice dan kwa smaak ook “minder” dan een botteling met meer sterkte?

   Groet,

   Eb

   9 november 2011
   • Geen idee Eb, ik heb die Connoisseurs Choice botteling nog niet geproefd.

    9 november 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: