Spring naar inhoud

Lapsang souchong thee

Thee? Ja, thee. Ondanks het feit dat dit een whiskyblog is, wil ik even stilstaan bij een bijzondere theesoort. Serge Valentin gebruikt de Lapsang Souchong thee vaak als associatie bij het bespreken van whisky’s. Ikzelf had de thee in het verleden al wel eens gedronken, maar dat was te lang geleden om hem te kunnen gebruiken als referentie bij het beschrijven van een smaak of een geur. Onlangs heb ik ‘m nog eens kunnen drinken in één of ander eethuisje en mijn eerste associatie was… whisky. Een whisky met een typische zacht-zoete rokerigheid. Ik heb me ondertussen een pakje van deze thee aangeschaft en leer ‘m op die manier te ‘vatten’.

Lapsang Souchong is een zwarte theesoort uit China, oorspronkelijk afkomstig uit de provincie Fujian. Souchong staat voor ‘subvariëteit’, Lapsang voor ‘rokerig’. Het is dus een rokerige variëteit van de zwarte thee die geteeld wordt op de flanken van de Wuyi bergen en maakt deel uit van de familie van de Wuyi Bohea theeën. De thee wordt na oxidatie gedroogd in bamboemanden. Dit drogen vindt plaats boven een vuur van naaldhout of cypressenhout. Daardoor raakt de thee doordrongen van de rookaromas.

 

De legende wil dat het droogproces per ongeluk ontdekt werd. Tijdens de Qing dynastie sloeg een leger z’n tenten op in een theebedrijf in Xingcun. Toen de soldaten vertrokken, restte er voor de arbeiders niet genoeg tijd meer om de theebladeren op de normale manier te drogen en ze nog op tijd op de markt te krijgen. Daarop ontstaken ze vuren van naaldhout om het drogen te versnellen. Het resultaat was dat de thee op tijd op de markt was maar ook dat een nieuwe theevariëteit het licht zag.
Ook vandaag de dag komt de beste Lapsang Souchong thee uit het Wuyi gebergte. De plaatselijke natuur met z’n hoge bergen, stevige naaldbomen en dikke mist zorgen blijkbaar voor de ideale kweekomstandigheden.

Lapsang Souchong thee is sterk van smaak en combineert heel mooi de aroma’s van zwarte thee met de aroma’s van het houtvuur (kampvuur, sommige pijptabak…). Het is de enige thee met dit soort profiel. Toen hij geïntroduceerd werd op de Europese markt was het een instant succes. Ook ik ben verkocht. Misschien dat ik me binnenkort ook maar eens op de Pu-Er thee moet werpen.

 
Brora 29y 1971/2000, 50%, DL Old Malt Cask, 210 bottles
De OMC 29y 1971 op 274 flessen hebben we al gehad, deze krijgt van mij dezelfde score. De klassieke heerlijke begin-jaren-zeventig Brora-neus met alles wat je ervan kan verwachten. Turf, fruit (appels, sinaas), kruiden. Zachte rook van een kampvuur… ja ja, de Lapsang Souchong thee! Smaak is wat zoet, fruitig (citrus) en peperig. En die ongeëvenaarde turf! Met een beetje geduld komt er ook het ziltige door. En dan hebben we het nog niet over de afdronk gehad… Man man, dit is goddelijk! 93/100

5 Reacties Post a comment
 1. Een tip als we het over thee gaan hebben: Univers du Thé op de Zavel in Brussel. Alle theesoorten vers te krijgen met vriendelijke, professionele uitleg. Je kan er ook gewoon eens binnenlopen om aan alle potjes te gaan ruiken… Mijn vriendin heeft een theecollectie die bijna zo groot is als mijn whiskyverzameling en ik moet toegeven, het is bijna net zo interessant.

  12 april 2010
 2. Bedankt voor de tip Ruben. Ik hou het in m’n achterhoofd bij een volgende passage aan de Zavel.

  13 april 2010
 3. en 5 minuutjes daarvan vandaan: Le Palais du Thé, Oude Graanmarkt (zijstraatje van de Lombardstraat). Ook veel pottekes te snuffelen daar.

  Alleen is het daar voor ‘les flamands la même chose’, want zelfs goeiendag zeggen in het Nederlands blijkt toch zo moeilijk te zijn…

  13 april 2010
 4. Mmm, toch eens naar ginds trekken dan.

  14 april 2010

Trackbacks & Pingbacks

 1. Brora 29y 1971/2001 Old Malt Cask « Onversneden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: