Spring naar inhoud

Mackillop’s

Mackillop’s is misschien geen bekende onafhankelijke bottelaar, hij bestaat ondertussen wel al een dertiental jaar. Opgericht in 1996 door Lorne Mackillop legt het zich toe op het bottelen van Schotse single malt whisky uit individuele vaten, en dit onder het Mackillop’s Choice label.
Lorne Mackillop is de erfgenaam van het hoofd van de Mackillop clan. Deze clan werd zo goed als volledig van de kaart geveegd (i.e. uitgemoord) door de Engelsen tijdens slag om Culloden in 1746, ten tijde van de Jabobijnse rebellie. Twee jonge knapen zouden de slachting overleefd hebben en op die manier de voortzetting van de clan verzekerd. Eeuwen geleden stonden de Mackillop’s trouwens aan het hoofd van de persoonlijke lijfwacht van de koningen van Schotland. De spreuk in het familiewapen is dan ook ‘Non Dormit Qui Custodit’, Latijn voor ‘Hij die bewaakt, slaapt niet’. Soit, tot zover dit streepje geschiedschrijving.
Lorne Mackillop werd in 1984 het jongste lid van het prestigieuze Londense Masters of Wine. Z’n kennis rijkte evenwel verder dan wijn, whisky was z’n tweede passie. Het was dus niet geheel onlogisch dat de man op een gegeven ogenblik met het selecteren en bottelen van whisky begon. Lorne beweert enkel en alleen de beste vaten te selecteren voor z’n Mackillop’s Choice range, maar ja, zeggen ze dat niet allemaal? Alle bottelingen zijn dus single casks, niet koud-gefilterd en zonder toevoeging van enige kleuring, meestal op vatsterkte, soms versneden tot 43% of 46%.

 
Mackillop's
Caperdonich 1968/1999, 43%, Mackillop’s, cask 813 – Speyside – 84/100
Lekkere, zoete neus met veel fruit. Perzik, peer… Zachte, wat boterachtige smaak met eens te meer zoet fruit, gestoofd fruit. Wat peper naar het einde toe. Middellange fruitige finish. Aangename en vlot drinkende oude Caperdonich, maar ik heb er al betere gedronken.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: