Spring naar inhoud

Een koppel oude Gordon & MacPhails

Strathisla 1963/2005, 40%, Gordon & MacPhail – Speyside – 81/100
Fles vermeldt geen leeftijd, gezien distillatie- en botteljaar moet dat 41 of 42 jaar zijn. Erg krachtige neus voor z’n alcoholpercentage. Veel fruit, sinaas, kweepeer… Wat hout ook, en karamel. Daarna bananen. Kiwi. Pisang Ambon! Begrijpt me niet verkeerd, dit is wel degelijk whisky, laat ons zeggen ‘een hint van Pisang Ambon’. Complex in ieder geval. En lekker! Smaak kan dit niveau niet aanhouden. Olie-achtig met sherry (lichte bitterheid met veel hout), zout en beetje fruit (weerom de bananen). Het mondgevoel is snel weg. Afdronk is dan weer wel ok. Die is behoorlijk lang en kruidig. Verliest punten op de smaak.
 
Tamdhu 35y 1973/2008, 56%, Gordon & MacPhail, sherry cask 3230, 481 bottles – Speyside – 79/100
Gordon & MacPhail Reserve. First fill sherry cask. Complexe fruitige neus. Beetje zoet, beetje rook, beetje granen. Smaak is minder. Karamel, wat bitter, kruiden, noten. Okkernoot? Ja, nu duidelijk okkernoot. Ook in de finish, die een tijdje blijft hangen. Mist net de 80 punten.
 

Beide oldies halen een mooie score dankzij de neus. Maar zoals zo vaak bij oudere whisky’s valt de smaak wat tegen. Te laat gebotteld. De oorspronkelijke sensaties van de whisky blijven over het algemeen langer in de neus hangen dan in de smaak, smaak wordt wat slap, verwatert. Nochtans is Strathisla een whisky die over het algemeen wél erg lekker is op latere leeftijd.

2 Reacties Post a comment
  1. Rob Snelder #

    Betreft het hier een sample met verwisseld label? De Tamdhu uit cask 3230 is een fantasche whisky! Ik kan me geheel vinden in de recensie van Serge Valentin. Zie whiskyfun.com.

    26 januari 2013

Trackbacks & Pingbacks

  1. Tamdhu 25y « Onversneden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: