Spring naar inhoud

Highland Park 30y

Highland Park kijkt uit over de Scapa Flow. Aan het begin van de tweede wereldoorlog werd in de Scapa Flow het Britse slagschip de HMS Royal Oak door een Duitse onderzeeboot getorpedeerd, waarbij 833 opvarenden omkwamen. Dit leidde tot de aanleg van de zogeheten Churchill Barriers, een blokkade van de oostelijke route aangelegd door Italiaanse krijgsgevangenen. Deze krijgsgevangenen bouwden op één van de oevers ook de Italian Chapel, na heropbouw nu een toeristische bezienswaardigheid op Orkney.

 

Highland Park 30 Year OldHighland Park 30y, 48,1%, OB +/- 2012
Volle, romige en complexe neus die start op chocolade, praliné en mokka, overgaat in honing en heide, en ondersteund wordt door sappie eik en kruiden. Kruiden zoals daar zijn: nootmuskaat, zoethout en kaneel. Karamel, gedroogde vijgen en rozijnen op rum noteer ik ook nog. En daarmee is het nog niet gedaan, ook confituur van kersen, abrikozencompot en sigaren (en sigarendoosjes) dienen zich aan. En boenwas niet te vergeten. En oud leder. Complex dus, de aroma’s komen in lagen, en de verwevenheid (een woord dat ik dringend nog eens moest gebruiken) is perfect. De smaak is al even vol en complex. En dik, stroperig bijna. Misschien wat droger dan op de neus, maar dat is muggenziften. Het is in ieder geval wel aangenaam droog en er is voldoende ruimte voor fruitige (gedroogd fruit weliswaar) en zoete elementen. In willekeurige volgorde: rozijnen, vijgen, dadels, honing, kandijsiroop, mokka, tabak, chocolade, amandelen, kaneel, munt, een beetje peper… En ook een beetje zilt. En sinaas, hoe langer hoe duidelijker. De geweldige orangettes! Hier ook subtiele turf, iets wat mij in de geur niet opgevallen was. Eik, natuurlijk. Best lange afdronk, best zoet ook, wat de balans zeker ten goede komt. De turf groeit. Lovely. Ik heb het hier reeds vermeld, de standaardreeks is erg consistent, hoe ouder hoe beter. Vind ik toch. Als je de kans krijgt de 40 te proeven, doen. Over de 50 kan ik me spijtig genoeg niet uitspreken. Je kan niet alles hebben in het leven. 90/100

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: