Spring naar inhoud

Balvenie 12 ‘Double Wood’

De Balvenie Double Wood heb ik al eens besproken, maar dat was een fles van 2001. Ik schenk me vandaag een dram uit van een spiksplinternieuwe fles. Deze 12y onderging niet echt een dubbele rijping, dit is eerder een finish, aangezien hij na twaalf jaar rijping op bourbonvat maar even verder rijpte op sherryvaten.

 

balvenie 12 double woodBalvenie 12y ‘Double Wood’, 40%, OB +/-2012
Mooie, ronde neus op tonen van vanille, amandelspijs, rozijnen en zoete granen. Zoete tonen dus, die zich eerst laten vergezellen van kruidige tonen (ik denk aan zoethout, kaneel en gember) en zachte eik, nadien gevolgd door fruit. Fruit zoals appelsienen, appels en perziken. Erg zacht en elegant. Ook op de tong is dit elegant en zijdezacht. Misschien wat licht, maar dat maakt ‘m des te drinkbaarder. Karamel en honing maken het zoet, kruiden (kaneel en nootmuskaat hier), amandelen en eik geven structuur, en wat fruit geeft het een bepaalde complexiteit. Citrusfruit en perziken. Een lichte hint van leder valt er ook nog te ontwaren. Korte, bitterzoete afdronk. Wel, ik vind dit een erg aangename whisky, voor mij nog altijd één van de beste standaardbottelingen. Als je als beginner deze fles, samen met een Talisker 10 en een Lagavulin 16, in huis haalt, ben je zeer goed gestart. 83/100

One Comment Post a comment
  1. Bert B. #

    Johan, super dat je deze nog eens de aandacht geeft die hij verdient. Deze zat in mijn beginperiode jàààren in mijn persoonlijke top-5, maar wij waren dan ook niet de verwende beginners zoals deze vandaag bestaan ;-) !!!

    Gr.,
    B. !!!

    7 januari 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: