Spring naar inhoud

Bunnahabhain 35y 1976, The Whisky Mercenary

Laat ons maar meteen de derde en laatste botteling van The Whisky Mercenary (leuk label trouwens) in de ether gooien. Ik proefde ze alle drie naast elkaar en hield het beste voor het laatste. Een Bunnahabhain 1975, waar je een zeer correcte 145 euro voor dient neer te tellen.

 

Bunnahabhain 35y 1976/2012, 48.8%, The Whisky Mercenary, 80 bottles
Heerlijke neus op een geweldige combinatie van kruiden en banaan. Frisse kruiden zoals munt en tijm, maar ook peterselie. Doet me in zeker opzicht wat aan oude high-end rum denken. Very high-end. Maar dit biedt nog wat meer. Rozijnen (op rum, welja), opgelegde peren, rijpe kruisbessen, maar dus vooral banaan wat het fruitcompartiment betreft. Noten, met een nadruk op amandelen. Amandelspijs, marsepein. Boter. Gezouten boter. Zachte eik en een erg lekkere grassigheid die voor diepgang zorgt. Complex, diep en rijk. Ook de smaak is dat. Een smaak die prikkelend start op zilt, peper en zoethout, gevolgd door het fruit, zoals daar zijn: sinaas, banaan en pompelmoes. Onderliggende eik en okkernoten. En hooi. Mooi droog. Groene thee ook. Balsamico? Een beetje. Lange afdronk, bitterzoet op tonen van drop, eik en – wat had je gedacht – banaan. Is dit een sherryvat? Waarschijnlijk, alhoewel de kleur dat helemaal niet verraadt. Zo ja, geen actief vat in ieder geval. Fino? Dat zou wel eens kunnen. 145 euro? Voor 35-jaar oude whisky? Voor 35-jaar oude whisky van dit niveau? All right! Ik hoop dat Jürgen beseft dat hij de lat voor zichzelf wel erg hoog heeft gelegd met zijn eerste bottelingen. Nu ja, wij klagen niet. 91/100

4 Reacties Post a comment
 1. Merci Johan, Stieven en mezelf hebben ons best gedaan met da label :)

  29 november 2012
 2. wacht maar af : de nieuwste botteling die heel recent gaat komen …. heb hem zelf nog niet geproefd, maar degenen die het laatste van het sample proefden, zijn razend enthousiast … ik heb dus ook al maar een fles gereserveerd ….. het is eentje van “my favourite distillery” !
  In de korte tijd dat ik Jürgen ken heb ik 1 ding geleerd … wat hij goed genoeg vindt, kan je blind kopen …. als hij niks zegt, blijf je er beter af.
  Ik ben blij dat ik hem heb leren kennen, heb er al heel veel van geleerd en ook mogen proeven.

  29 november 2012
 3. Gollum #

  Als de The Whisky Mercenary deze fles aan die prijs kan verkopen, waarom kunnen anderen dit dan ook niet? Ik ben er al jaren van overtuigd dat wij VEEL TEVEEL voor onze whisky’s betalen. De prijzen die ze tegenwoordig durven vragen zijn gewoon schandalig. Alles is idd duurder geworden, grondstoffen, energie, taksen. Maar je mag er verdorie zeker van zijn dat de winstmarges ook serieus naar boven zijn gegaan. Mensen die vroeger aan het schreeuwen waren verkopen nu zelf whisky en doen nu ook hetzelfde. Prijsafspraken???

  29 november 2012
 4. Bram van Bavel #

  Heb zelf ‘blind’ botteling nr 4 aangeschaft, want het is exact zoals Chris het hierboven al aangeeft. Wat Jürgen goed vindt, is ook echt goed, wat hij bottelt, nog beter. :)

  29 november 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: