Spring naar inhoud

Strathmill 15y ‘Manager’s Dram’

Strathmill wordt zelden gebotteld als single malt, nochtans zijn de drie onafhankelijke bottelingen die ik hier in het verleden besproken heb, mij erg goed bevallen. Benieuwd of dit ook bij deze Manager’s Dram het geval is.
In z’n beginjaren heette Strathmill trouwens Glenisla-Glenlivet Distillery.

 

Strathmill 15y ‘Manager’s Dram’, 53.5%, OB 2003
Scherpe neus, alcoholisch en grassig. Vers gemaaid gras, eik, okkernoten, de schil van groene appels. Ook iets vegetaals. Gekookte groenten. Asperges? Het gras slaat op de duur om in hooi. Marsepein noteer ik ook nog. Zeker niet slecht maar nogal scherp allemaal. Met water granen, boter en lichte rook (assen). Ook de smaak is alles behalve rond. Groene appels, de schil van citrus, gras, hooi, noten en peper. Erg clean en scherp dus. Kandij toch ook en opnieuw de marsepein, wat dan toch voor een zoete toets zorgt. Maar het is de alcohol die domineert. Met water zoeter en meer citrus. Korte, frisse, cleane afdronk. Heeft zeker water nodig, maar ook dan is dit niet erg bijzonder. Vreemd dat de managers deze whisky ooit geselecteerd hebben. 82/100

One Comment Post a comment
 1. Windom D #

  Johan,

  Eindelijk iemand die dezelfde observatie heeft als ik. Heb zelf de scotland malts versie geproeft (www.scotlandmalts.eu) is niet in winkel te krijgen voorzover ik weet (alleen b2b), ik kwam er via een zaken relatie aan.

  Het was een 22 jaar oude Strathmill single cask, erg limited release. Had nog nooit van de strathmill gehoord, en wat ik vond op internet was ook niet altijd even lovend. In mijn ogen een enorm ondergewaardeerd product!

  Deze was erg gaaf, ik was enorm verbaast toen ik hem voor het eerst dronk, wat een ongelooflijk versassend goede speyside malt. Zacht zoete neus, met amandel zouthoud, en vanille, wat hooi/gras tonen, en wat citrus. Erg rustig in de neus en heel mooi in balans. Maar ik wist niet wat me overkwam toen ik hem dronk, een versassend excentriek karakter, maar ook mooi complex in de aandronk en body, met een hele heftige rokerig, spicy, en droge citrus afdronk. Toch zit alles van de neus ook in de body, maar de mix maakte het zo verfrissend en spannend. Je zou iets kunnen zeggen over de nasmaak, niet direct de finish maar als je dan nog een tijdje wacht blijft er een soort zouthout smaakje achter dat niet perse een pluim verdient, maar dat is eigenlijk iets wat je voor lief neemt nadat je al dat andere hebt geproeft.

  Ben blij dat ik de rest van de fles heb om na te genieten. Het is me trouwens opgevallen dat deze fles na 3-4 dagen open te zijn geweest nog veel meer los is gekomen qua smaak. Is dat bij jou ook een bekend verschijnsel? Nu na 2 weken vind ik hem eigenlijk nog lekkerder dan de eerste dag. Ik heb dit nog nooit eerder gehad met een singel malt.

  22 november 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: