Spring naar inhoud

The National & Port Ellen 1976

Al nippend aan een Port Ellen 1976 van Signatory luister ik naar High Violet van The National. High Violet is het vijfde reguliere album van deze band uit Brooklyn. Ontstaan uit de overblijfselen van de groep Nancy – die maar één plaat uitbrachten – debuteerde The National in 2001 met hun gelijknamig plaat, maar het was wachten tot Alligator uit 2005 voor ze echt opgepikt werden en tot High Violet voor ze ook bij een breder publiek doorbraken.
De groep brengt een soort indie-rock, maar de stijl laat zich nog het beste omschrijven als een kruising tussen Joy Division, Sufjan Stevens en Tindersticks. Tegendraads commercieel. Zanger Matt Berninger schrijf de – vaak geëngageerde – teksten. Dat engagement uitte zich ook in de steun voor Barack Obama’s presidentiële campagne in 2008 en een resem benefietconcerten voor verchillende goede doelen.
Momenteel speelt Conversation 16, wat ik samen met Afraid of Everyone, het beste nummer van het album vind.

 
Port Ellen 22y 1976/1999, 55.9%, Signatory, cask 4756, 348 bottles
Zeer herkenbare Port Ellen. Frisse, cleane en licht medicinale neus op zilt, turf, iodium, ontsmettingsmiddel, gras, appelsap en vanille. In de smaak voegt hij een lekkere kruidigheid toe. Peper, kaneel, gember. Vrij zoet. Erg geconcentreerd en perfect gebalanceerd allemaal. Niet veel zin om dieper te graven maar wel meteen te concluderen met… euh, de conclusie: een schitterende PE! Alhoewel, toch nog even de zoete en kruidige afdronk vermelden, want die blijft wel heel lang hangen. 92/100

3 Reacties Post a comment
 1. Kristof #

  Port Ellen, das lang geleden…

  24 juni 2010
 2. Ja, ’t werd tijd, de ontwenningsverschijnselen kreeg ik nog moeilijk onder controle.

  24 juni 2010
  • Pano #

   Leuk Johan! Ik ga 7 juli naar The National in Utrecht. Misschien moet ik maar wat PE binnensmokkelen…

   25 juni 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: