Spring naar inhoud

De nieuwe Glann ar Mors

Vandaag proef ik de twee nieuwe Glan ar Mor bottelingen, beide in december op flessen getrokken. Van zowel de peated (Kornog) als de non-peated had ik eind vorig jaar al de eerste batch geproefd. Zeker van de non-peated was ik erg onder de indruk. Eens zien of het niveau bij deze tweede releases aangehouden wordt.

 
Glann ar Mor ‘Taol Esa – Dec. 09’, 46%, OB, 2009 – Frankrijk
O ja, dit blijft een knappe whisky! Erg fris en fruitig, die neus. We hebben peren, sappige perziken, appelsienen (véél) en druivensap. Vanille, gesuikerde amdandelen… gaat richting marsepein. Een lichte, onbestemde kruidigheid ook. Zéér aangenaam. De peer en de perzik krijg ik terug op de tong, net zoals de marsepein. De smaak is trouwens vrij olieachtig. Wat granen en hars vervolledigen het plaatje. Middellange, frisse en grassige finish. Ja, dit is lekker. Zeker voor een whisky van amper enkele jaren oud. Zelfde niveau als de eerste release, ongewijzigde score. 86/100
 
Kornog ‘Taouarc’h Eilvet’, 46%, OB, Glann ar Mor, 2009 – Frankrijk
Een mengeling van twee Bourbonvaten en een Sauternevat. Het resultaat zal dus sowieso anders zijn dan de eerste release. Inderdaad, meer fruit op de neus, de turf lijkt wat onderdrukt door het fruit, wat naar mijn smaak een pluspunt is. De eerste batch had vooral citrus, hier heb je een grotere variatie. Ik denk aan rijpe banaan, meloen en appelsien. De zachte turf komt langzaamaan opzetten. En ook de zee-associaties komen naar voor. Ook op de smaak is ie gematigder. Deze zit natuurlijk op een 11% lager alcoholvolume, maar de dominante assen heb ik hier niet zo. Zachte, romige turf en sappig zoet fruit maken de dienst uit. De lichte bitterheid uit de eerste batch tref je ook hier aan. Lange, kruidige afdronk met terugkerende rook. Wel, in tegenstelling tot sommigen vind ik dat de Kornog er lichtjes op vooruit is gegaan. Lichtjes. Wat beter gebalanceerd als je ’t mij vraagt. 84/100
 

Ik had bij die eerste batchen een voorkeur voor de non-peated versie. Deze voorkeur blijft, maar het verschil is een ietsje kleiner geworden.

 

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: