Spring naar inhoud

Aberlour 1990, Malts of Scotland

Tweede in de rij is één van de nieuwelingen, een Aberlour van 1990. Ik kon deze reeds proeven op Spirits in the Sky vorige maand en was er behoorlijk door verrast. Een Aberlour 1990 is immers niet direct een whisky die mij doet watertanden. Nochtans…

 
Aberlour 19y 1990/2009, 54.5%, Malts of Scotland, cask 18847, 167 bottles – Speyside

Gedistilleerd 15/10/1990, gebotteld 10/2009. Ik ga er dus maar gemakshalve van uit dat dit een 19 jarige whisky is, alhoewel het in principe ook een 18-jarige kan zijn vermits ik niet weet op welke dag in oktober deze Aberlour op flessen is getrokken. Soit, wat belangrijker is, is dat ik dit lekkere whisky vind. Ik ben absoluut geen sherryhead, zwaar gescherriede whisky laat ik graag aan mij voorbijgaan, maar indien de sherry mooi verweven is met andere smaken, dan is het smullen geblazen. Ook hier dus. Erg aangename, zachte, zoete sherryneus. Karamel, zoethout, pruimencompot annex -taart, kruiden, wood smoke (hebben we daar trouwens geen nederlands woord voor?), bloemen en een lichte waxyness. Compact en complex! Ik moet ook denken aan bolussen. Dat zijn van die koffiekoeken met geconfijt fruit die ik in mijn kindertijd graag at, maar nu gewooon nergens meer tegenkom. Dat geconfijt fruit komt er trouwens hoe langer hoe duidelijker door en zit ook wat in de smaak. Die smaak is vrij stevig, bitterzoet en geeft ook karamel, rozijnen, bosbessen, hout, tabak en kruiden. Droogt een beetje uit, maar dat stoort absoluut niet. Vrij lange, kruidige afdronk. Een onafhankelijke A’bunadh die makkelijk naast de betere OB’s kan gaan staan. 88/100

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: