Spring naar inhoud

A’bunadh

‘A’bunadh’ is Keltisch voor ‘the origin’, de oorsprong, waarmee de mannen van Aberlour willen aangeven dat deze distillaten nauw aanleunen bij de manier waarop vroeger whisky werd gedistilleerd. Wat natuurlijk met een korreltje zout genomen moet worden, maar kom, de A’bunadh’s worden in ieder geval nooit gekleurd of koud gefilterd en worden altijd op vatsterkte gebotteld. Aberlour vermeldt bij z’n A’bunadh’s nooit een leeftijd, maar men mag aannemen dat dat rond de 8 jaar zal liggen. Alle whisky die voor deze bottelingen wordt gebruikt, is gerijpt op sherryvaten. De botteling die onlangs proefde is ondertussen al de 22e batch A’bunadh.

 
Aberlour NAS ‘A’bunadh’, 59.3%, OB 2008, batch no 22 – Speyside
Neus: opgelegde peren. Lichtjes zuur. Wat wijnig. Zachte sherry. Gaat over in rood fruit. Allerlei bessen, maar geen zin uit te vissen welke. Stevige smaak, mondvullend. Sherry, fruit (appel), vanille, karamel en licht rokerig. Mooie balans bitter-zoet. Afdronk op bittere chocolade en kruiden. Blijft effe hangen. Aangename whisky. 81/100

4 Reacties Post a comment
 1. dimitri #

  ikzelf heb de batch 26 en de wisky is momenteel 60.6% op gebied van smaak vindt ik hem zeer aangenaam bij de eerste slok geeft gij een zalig gevoel in de mond en een heerlijke nasmaak die toch een tijdje blijft
  het is een echte aanraader zeker prijs kwaliteit

  10 februari 2010
 2. Tot mijn vreugde mag ik mij de trotse bezitter noemen van een fles uit batch 18 (59,7%) én batch 31 (60,5%). De eerstgenoemde is mijn favoriet, van alle whisky’s geproefd tot zover zelfs.

  Ik herken de smaak behoorlijk in bovenstaande notes, m.u.v. het zure in de neus. Een overweldigende whisky, waar je echt even goed voor mag gaan zitten.

  14 februari 2011
 3. Thom #

  Heb vandaag een fles uit batch 28 (59,7%) geopend. Nog in de fles komt er een aangename geur uit de fles. De kleur is prachtig donker, lichte stroopkleur. In het glas is wat mij betreft de geur van sherry goed herkenbaar maar met een zweem van iets zoets. Smaak vind ik prima, mooi vol maar niet te zoet en een verfrissend zuurtje, zoetzuur van niet geheel rijpe exotisch fruit. Afdronk is middellang met tikje zoutigheid. Voor de ongeveer € 50 euro vind ik het een goede koop.

  22 januari 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: