Spring naar inhoud

Gouden Carolus

Neen, geen bierbespreking hier. Het Anker, de brouwerij achter het Gouden Carolus bier, heeft enkele jaren geleden besloten ook whisky te gaan distilleren. En dat op basis van het Gouden Carolus Tripel beslag. Misschien een beetje vreemd voor een bierbrouwer, maar niet geheel onlogisch. De familie Van Breedam, sinds 1873 eigenaar van Het Anker, heeft immers een rijk verleden als jeneverstokers. Deze whisky is als het ware het perfecte huwelijk tussen beide tradities.
Na vier jaar rijping werd de eerste Gouden Carolus single malt whisky op flessen getrokken. Op 2500 flessen meer bepaald. Ik kom ‘m proeven op het Wild West Whiskyfest begin deze maand.

 
Gouden Carolus Single Malt (4y), 40%, OB 2007 – België – 40/100
Het is de bedoeling dat deze whisky zo nauw mogelijk blijft aanleunen bij het Gouden Carolus bier, dat het moutbeslag voor deze whisky levert. Het resultaat is op z’n zachtst gezegd erg ongewoon. Als ik dit blind had geproefd, had ik niet geweten whisky te drinken. Heel veel citrus in de neus, bubblegum (het zoete, maar ook het chemische) en spijtig genoeg ook zeep. De smaak kan ik met veel goede wil wel linken aan het Gouden Carolus bier, maar niet aan whisky. Onmogelijk als dusdanig te scoren. Als whisky evenwel gebuisd.
 

Afwachten wat het resultaat na enkele jaren extra rijping zal zijn, alhoewel ik van de makers begrepen heb dat het niet hun bedoeling is de whisky nog veel langer te laten rijpen. Ze vrezen er – deels terecht – voor dat dat de typische karakteristieken van het Gouden Carolus bier uit de whisky zal doen verdwijnen. Toch proberen stel ik voor, zodat niet alleen de Gouden Carolus liefhebbers maar ook de whiskyliefhebbers gecharmeerd raken door dit initiatief. Ik gun Het Anker in ieder geval een succesvol vervolg, want het opzet zit goed en de bezieling en het vakmanschap zijn zeker aanwezig.

4 Reacties Post a comment
 1. BUNKY #

  HEB EN DOOS MET GOUDEN CAROLUS SINGLE MALT GEKREGEN VOOR KERST KADO HET IS OOK DE EERSTE KEER DAT IK DAAR KENNIS MET MAAK HEB NOG NIET GEPROEFT MAAR HET ZAL TOCH NIET LANG DUREN

  27 december 2010
 2. Johannes Caron #

  Geachtte,
  Graag wil ik de Duvel distilled Wiskey eens willen ontvangen. Om dit typisch Belgisch Distilled Wiskey te proeven. Waarvan sprake was in het TV programma.
  Alvast een dikke proficiat voor dit distilled dat gerijpt is op eiken vaten
  Mag opgestuurd worden naar Koning Albertlaan 54, 9000 Gent en de betaling volgt
  Mijn dank daarvoor,

  Hoogachtend

  Johannes

  19 augustus 2013

Trackbacks & Pingbacks

 1. Whisky & Bier « Onversneden
 2. Duvel Distilled | Onversneden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: