Spring naar inhoud

Old Pulteney 21

Laat ons vandaag één van de beste whisky’s proeven die ooit gebotteld zijn. Althans volgens Jim Murray, deze Old Pulteney 21 kreeg immers een score van – hou je vast – 97,5/100 in z’n Whisky Bible van vorig jaar. Hij bevat whisky gerijpt op bourbon- en sherryvaten, 100% Amerikaanse eik.

 

Old Pulteney 21y, 46%, OB 2011
Lichte neus, met in eerste instantie wit fruit (witte perziken, appels), vanille en wat eik. Mocht iets expressiever. Granen komen er bij, net als zilt, wat alleen maar te verwachten was. Een hint van anijs ook. Karamel. De zachte variant. Banaan? Yep, in de verte. Amandelen, iets minder in de verte. Ook de smaak is vrij licht, op gelijkaardige tonen als de neus. We hebben het dan over wit fruit (appels, peren), vanille, zachte karamel, zout, granen, amandelen en eik. Peper en nootmuskaat als extraatjes. En melkchocolade proef ik ook. Ha, ook wat rozijnen. Best complex eigenlijk, mooie gelaagdheid. Fris op de tong. Middellange afdronk, initieel drogend (eik, kruiden), maar met een zoetere en fruitigere terugslag. 97,5? Mmm, toch iets minder. Wel lekker, daar niet van. Alhoewel ik een voorkeur heb voor de 17. 85/100

One Comment Post a comment
  1. Johan #

    Deze heb ik halfweg dit jaar nog geproefd in een whisky shop. Weliswaar maar een mini sample, maar toch. Het is best een OK whisky, maar die score van JM is gewoon belachelijk.

    21 september 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: