Spring naar inhoud

Glenisla

Net als Craigduff is ook Glenisla een naam waaronder Signatory geturfde Glen Keith bottelde. Tijdens de jaren zeventig durfde Glen Keith al eens te experimenteren met geturfde runs, en dit door licht geturfde malt en zwaar geturfd water bij elke wash toe te voegen. Naar het schijnt zou men voor de Glenisla het geturfde water zelfs eerst door de still gejaagd hebben om de turfconcentratie nog te verhogen. Het resultaat werd gebruikt voor blends, o.a. voor de ‘Century of Malts’ botteling van Chivas. Toch kon Signatory enkele vaten in handen krijgen en bottelen als single malt.

 

Glenisla 28y 1977/2006, 48.6%, Signatory Cask Strength Collection, cask 19598, 274 bottles
Mmm, geweldig peaty is dit niet. De neus moet het vooral hebben van grassige tonen (gedroogde bloemen, nat hooi, stro) en daarna van lichte farmy tonen (mest tussen het stro). Vanille ook, en een beetje peer. Alhoewel, dat beetje fruit neigt op de duur meer naar zeep. En dat stoort. Ook de smaak is grassig en wat farmy (minder dan op de neus echter) maar daarnaast ook granig (popcorn). Noten heb ik nog, net als vanille. Het geheel wordt vrij bitter en droog. De granen en de alcohol beginnen te domineren. Eau de vie? Korte, alcoholische afdronk. Nee, het licht zepige op de neus en de te grote bitterheid op de smaak maken dat deze whisky mij absoluut niet kan bekoren, doe mij dan maar de Craigduff! 68/100

4 Reacties Post a comment
 1. Bert B. #

  Johan,

  Proefde je deze van een sample, of uit de fles? Ik denk dat er iets school met ’t sample: misschien geoxideerd, misschien uit een fles die al lang geopend was, en met een lage filling level was overgebleven, misschien gewoon andere whisky (is een discussie die nu zelfs onder de Malt Maniacs gevoerd wordt).

  Ikzelf proefde deze op 18/03/2006, gaf ‘m 89/100, en vond ‘m toen ‘verrassend lekker’. Ik herkende de botteling, schrok een beetje van je notes en score, en ben toen eens gaan zoeken naar wat ik er nog over had.

  Normaal verschillen wij niet zo héél veel van smaak dacht ik toch …

  Gr.,
  B. !!!

  21 april 2011
 2. Bert,

  dit was een sample van een festival. Ik heb geen idee meer hoeveel er nog in de fles zat en of deze fles al lang geopend was, maar ik had nu niet het gevoel dat de whisky geoxideerd was.

  Zeker van dat je het over dezelfde botteling hebt? Je hebt vat 19598 op 48.6% (274 flessen) en vat 19601 op 48.8% (276 flessen), beide 28y 1977 Signatory, uiterlijk niet te onderscheiden. Ik weet dat deze nogal eens door elkaar worden gehaald, ook al omdat alcoholpercentage en aantal flessen erg gelijkend zijn. Ik zou ze eens naast elkaar moeten kunnen proeven, bij op de To Do lijst…

  En dan heb je trouwens ook nog vat 19599 dat in december 2009 werd gebotteld, op 32 jaar dus.

  Johan

  21 april 2011
 3. Bert B. #

  Johan,

  Is zeker dezelfde.

  Gr.,
  Bert.

  21 april 2011
 4. Tiens. Ik ga proberen een nieuwe sampel vast te krijgen ter verificatie.

  21 april 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: