Spring naar inhoud

MacKinlay’s Shackleton Replica

De MacKinlay’s Shackleton is een whisky met een verhaal. En wat voor een verhaal. De beroemde avonturier en ontdekkingsreiziger Sir Ernest Shackleton liet een kist Mackinlay’s Rare Old Highland Malt Whisky achter op Antarctica bij z’n zuidpoolexpeditie van 1907 tot 1909. Shackleton moest op een goeie 150 kilometer van de pool z’n expeditie staken, waarna de Brit Scott en de Noor Amudsen hun race om de zuidpool konden inzetten, met de Noor als uiteindelijke winnaar in 1911.
Na een eeuw onder het ijs te hebben gezeten, werd deze whisky opgegraven en werden drie flessen naar Groot-Brittanië verscheept. Richard Patterson van Whyte and Mackay (dat in de jaren 1990 eigenaar werd van Charles Mackinlay & Co), kreeg de taak de whisky zo nauwgezet mogelijk na te maken, wat resulteerde in de Schackleton’s replica, een ‘limited’ release van 50.000 flessen. De originele flessen worden teruggegeven aan de Antarctic Heritage Trust om opnieuw en volgens wet onder het ijs geplaatst te worden.
Deze vatted malt bevat whisky uit Speyside, uit de Highlands en van de eilanden. De oudste whisky die er in zit is Glen Mhor 1983. Niet verwonderlijk, want MacKinlay was in die tijd eigenaar van Glen Mhor, deze malt zal een belangrijk onderdeel van die blend geweest zijn en in 1983 werd er voor het laatst whisky gestookt. Ook leuk om weten is dat per verkochte fles 5 pond geschonken wordt aan de Antarctic Heritage Trust.

 

Mackinlay’s Shackleton Replica ‘Rare Old Highland Malt’, 47.3%, OB Whyte and MacKay, 2011, vatted malt, 50000 bottles
Cleane neus met veel vanille, gras, een beetje wit fruit (appel, peer), leder, kruiden (kaneel), aarde, een klein beetje rook en een al even klein beetje stof. Of nee, zaagsel eerder. Het is op de duur de aarde, het leder en dat zaagsel dat gaat domineren, het fruit en de kruiden worden wat weggedrukt. Niet slecht maar ook niet echt geweldig deze neus. Het mondgevoel is droog. Fruitig, maar dan eerder op sinaas en gedroogde ananas, kruiden, hazelnoten en kandijsuiker, dat zijn de zaken die me eerst te binnen schieten. Gesuikerde noten in feite. Dat toefje rook zit ook hier, net als het grassige en de kaneel. En nootmuskaat. Middellange afdronk op sinaas, gras en kruiden. Tja, een mooi verhaal, een iets minder mooie whisky als je het mij vraagt. Mocht wat frisser, wat prikkelender, te veel op doffere tonen (het gras, het zaagsel, het leder). Je betaalt ongeveer 130 euro voor de fles. En voor het verhaal. En voor de verpakking. En voor de marketing. 82/100

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: