Spring naar inhoud

Tomatin ‘Decades’

Vandaag en morgen twee nieuwe officiële Tomatins, de ‘Decades’ en de 30y. Laat ons met die eerste beginnen. De Decades werd gecreëerd ter ere van Douglas Campbell, Master Distiller, die dit jaar liefst 50 jaar in dienst is. De naam Decades verwijst ook naar de inhoud van deze botteling, nl. whisky van alle laatste vijf decennia: 1967 (refill sherry hogshead), 1976 (oloroso sherry butts), 1984 (refill sherry hogsheads), 1990 (first fill bourbon barrels) en 2005 (first fill bourbon barrels). Eigenlijk is dit dus vijf of zes jaar oude whisky, maar het zou wel eens kunnen dat ie ouder smaakt…

 

Tomatin ‘Decades’, 46%, OB, European & American oak casks ranging from 1967 to 2005
Subtiele, romige en complexe neus op florale, fruitige en zoete toetsen. Maar laat ‘m eerst even lucht happen in je glas, ga er niet onmiddellijk mee aan de slag, hij heeft wat tijd nodig om volledig open te komen. Dan krijg je associaties van roomboter, granen, bloemen, vanille-fudge, peer, perzik, dennennaalden en een beetje rook. Geen turfrook, eerder haardvuur. Romig, bijna smeuïg mondgevoel, fruitig en zoet. Vanille, boter, karamel, sinaas, appels en ananas. Daarna zetten er zich wat kruiden door, net als eik en ook hier dat klein beetje rook. Je proeft in deze Decades echt de jonge en de oude whisky. En het goede nieuws is dat ze perfect met elkaar verweven zijn. Middellange, romige afdronk met een licht bittere toets in de vorm van witte pompelmoes en eik. Ik vind dit geen makkelijke whisky, als je er de tijd niet voor neemt, gaat de complexiteit aan je voorbij. Maar als je er wel de tijd voor neemt, heb je een subtiele en elegante whisky in je glas die je op geen enkel moment teleurstelt. Voor 80 euro z’n geld meer dan waard. 88/100

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: