Spring naar inhoud

Een nieuwe lading Dewar Rattray’s

Na een tijdelijke afwezigheid gooit Dewar Rattray zich opnieuw op de Belgische markt. Deze herlancering vertaalt zich in 12 nieuwe bottelingen onder het Cask Collection label, bottelingen die vanaf heden in België te verkrijgen zijn. Ook lanceren ze twee nieuwe versies van de Stronachie, een 12y en een 18y. In de loop van de komende weken zal je hier af en toe besprekingen van dit alles zien verschijnen. Ik begin met twee 1990’ers, een Mortlach en een Tullibardine.

 
Mortlach 19y 1990/2010, 58.6%, Dewar Rattray Cask Collection, cask 5950 (part), 218 bottles
Mortlach is de oudste distilleerderij op Dufftown, opgericht in 1823. Dit is een sherryvat, maar op het eerste zicht (vervang zicht door reuk en smaak) merk je daar niet veel van. Frisse neus die het bij de start vooral moet hebben van granen, citrus (schil van citroenen), honing en gedroogd gras. Wat droog. Daarna komen er abrikozen, sinaas, okkernoten en (melk)chocolade bovendrijven, zaken de je toch eerder met sherry associeert. Een lekkere ‘herbal’ kruidigheid steekt ook de kop op. Nog iets? Ja, appelschillen. Het geheel doet me trouwens wat aan cider denken. Boeiende neus, mooie evolutie. Water toevoegen vergroot de fruitigheid, peren onder andere. De smaak is stevig en toch zijdezacht met fruitig en kruidig als kernwoorden. Hooi, malt, pompelmoes, zoethout, licht bitter. Hier is het het water dat de sherry naar boven haalt. Het zoethout wordt prominenter en er komt zachte karamel, koffie en praliné door. De finish is niet geweldig lang maar mooi gebalanceerd op citrus, melkchocolade en gebak. Lekkere whisky, absoluut. 86/100
 
Tullibardine 18y 1990/2009, 59.1%, Dewar Rattray Cask Collection, cask 6105, 300 bottles
Deze whisky heeft zowat dezelfde kleur als de Mortlach, maar hier klopt het plaatje, dit is een bourbonvat. De neus start zoet op fudge, dadels en kandijsiroop. Dan krijgen we warme appelmoes en kaneel. Appelstrudel… oh ja, duidelijk appelstrudel. Een beetje peer ook, en een lichte houttoets. Best lekker, maar de neus van de Mortlach kon me meer boeien. Meer vanille met wat water. In de mond is hij olieachtig en zoet. En vreemd genoeg ook wat stoffig. Wat hebben we hier allemaal? Paraffine, gras, lichte hints van karton, wat niet echt een pluspunt is. Er komen meer en meer kruiden door: kaneel, nootmuskaat, zwarte peper en zoethout. Deze whisky wordt me toch wat te bitter op de duur. Misschien dat water helpt. Mmm, een beetje. Fruit en yoghurt krijg ik nu. De afdronk is vrij lang en verwarmend maar ook hier wat te bitter om echt lekker te zijn. De neus is aangenaam, op de smaak verliest hij het pleit. 78/100

9 Reacties Post a comment
 1. Vanbellingen Glenn #

  Hallo Johan
  Het doet me plezier hier de eerste tasting notes te kunnen lezen van de Dewar Rattray reeks. Zelf heb ik mij vandaag de hele reeks 13 stuks van Dewar Rattray aangeschaft( welliswaar samples) bij onze invoerder voor Belgie”Jurgens whisky huis in Zottegem” en ik moet zeggen ze verassen mij op positieve manier en dit aan democratische prijzen. Ik heb mij ook een full bottle aangeschaft van de Stronachie 12y. Deze is zeker een aanrader voor een daily dram aan een zacht prijsje.

  9 juli 2010
 2. Glenn,
  ik heb ondertussen al enkele van de andere geproefd, van sommige gewoon even genipt en er zitten naast de Mortlach inderdaad nog wel enkele andere verrassingen tussen. Best een boeiende set.

  9 juli 2010
 3. Vanbellingen Glenn #

  Ik heb juist ook nog eens genipt en de Macallan en de Balblair en ook de glen scotia hebben mij positief verrast. Nu ga ik voor vandaag stoppen want mijn smaak heeft toch wel te leiden onder de warmte.
  Ben echt wel benieuwd wat jij er van gaat vinden.
  En we gaan nu ook weer niet alles verklappen in een keer he .

  9 juli 2010
 4. De Highland Park geproefd?

  9 juli 2010
 5. Vanbellingen Glenn #

  Nee nog niet zal dat vandaag wel is doen.
  Hoe zijn uw bevindingen daarvan?

  10 juli 2010
 6. Vanbellingen Glenn #

  Kon niet lang wachten.
  Eerst wil ik zeggen dat ik eigenlijk geen Highland park fan ben.
  Eigenlijk bevalt deze me wel. Er komen voor mij verschillende soorten fruit uit ,banaan , peer. Hij heeft ook wel een pittige peper smaak en dan komt de turf eraan maar niet overdreven.
  Dus samen gevat: fruitig met peper en turf . De afdronk is redelijk lang.
  Een voor mij best wel gesmaakte Highland park die toch wel 81/100 krijgt.

  10 juli 2010
 7. Vanbellingen Glenn #

  Het doet me plezier dat ik hier met mijn tastingnotes niet uit de bocht ga. Ze zijn zeker niet van uw niveau maar het essentiële zat er wel in. Je geeft hem wel 6 punten meer als mij maar dit is altijd persoonlijk en aangezien ik geen fan ben van Highlandpark is de 81 van mij zeker zoveel waard als uw 86 punten. Door deze twee scores naast elkaar te leggen kunnen we wel besluiten dat ze bij Dewars weer een pareltje hebben afgeleverd .
  Hopelijk kunnen we dat van de hele reeks zeggen.

  13 juli 2010

Trackbacks & Pingbacks

 1. Highland Park 1998, Dewar Rattray « Onversneden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: