Spring naar inhoud

Glann ar Mor

Glann ar Mor – Bretoens voor ‘aan zee’ – is een distilleerderij aan de Noordkust van Bretagne, een regio met een stevige Keltische invloed. Het is opgericht door de Celtic Whisky Compagnie, die op die manier hun aanbod van ‘Keltische’ whisky kan vervolledigen. Verschillende jaren voorbereiding gingen de opening in juni 2005 vooraf, een oude boerderij werd omgebouwd en het ganse whiskyproces werd uitgedokterd, van het vinden van geschikt water tot het bouwen van een warehouse. Het hart van de distilleerderij is één grote kamer waar zowel de washbacks, de stills als de opslagtanks (waar de spirit in zit voordat het op vaten wordt gedaan) staan. De eerste distillatie vond plaats op 31 december 1999, maar dat was nog voordat de nieuwe stills geplaatst zouden worden in 2005. De spirit van dat eerste distillaat is ter gelegenheid van het inwerkingstellen van de nieuwe stills gebotteld onder de naam ‘Taol Esa’ (probeersel) op 99 flessen van 50cl. In 2008 werd dan het eerste distillaat van de nieuwe stills gebotteld onder de naam ‘Taol Esa – 1än Gwech 08’. Een tweede (Taol Esa – 1ãn Gwech 09’) kwam vorige maand uit. Daarnaast heeft Glann ar Mor ook een geturfde versie, de Kornog. Een eerste batch hiervan werd gebotteld op 57.1%, een tweede recent op 46%. Vandaag proef ik de eerste batches van zowel de niet-geturfde als van de geturfde.

De gebruikte gerst komt uit het Noorden van Frankrijk, maar voor hun Kornog gebruiken ze geturfde mout uit Schotland. De whisky rijpt op het domein van de distilleerderij, aan de Bretoense kust dus. Zoals geweten passeert daar de warme golfstroom wat een extra stimulans is voor het rijpen. De gebruikte vaten zijn ex-bourbon of ex-sauterne vaten.
 

Glann ar Mor ‘Taol Esa – 1än Gwech 08’, 46%, OB 2008 – Frankrijk
Lekkere, frisse neus. Bloesems. Een boomgaard in volle bloei. Veel fruit (sinaas, appel, peer), granen en behoorlijk wat vanille. Ik zou dit absoluut geen drie jaar schatten (wordt dit een tweede Amrut?), maar weinig new-spirit-toestanden. Ja, de peer misschien, en een klein beetje bubblegum, maar dat valt allemaal erg mee. Ook veel fruit in de smaak. Appel en peer, ook hier. Sappige peer. Een lichte kruidigheid ook. Gember. Munt. De smaak is ‘dik’, boterig en blijft vrij lang hangen. Zeer mooie whisky voor z’n leeftijd. 86/100
 
Kornog ‘Taouarc’hKentan’, 57.1%, Glan ar Mor, OB 2008 – Frankrijk
35 p.p.m., drie jaar gerijpt op bourbonvaten. Neus: veel turf en rook en veel ‘zee’ (zilt, iodium, zeewier) maar ook wat citrus en zoets erdoorheen. Geroosterde amandelen. Smaak: meer rook dan in de neus, beetje fruit (witte perzik, peer), marsepein, zilt en peper. Lichtjes bitter. Potloodslijpsel. Naar het einde vrij veel asbaktoestanden, wat teveel naar mijn smaak. Vrij scherpe finish op rook en hars. Mmm, slecht is dit niet, verre van, maar de niet-geturfde is beter. 83/100

One Comment Post a comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. De nieuwe Glann ar Mors « Onversneden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: