Spring naar inhoud

Japan

“For relaxing times, make it Suntory time”. Lost in Translation. Iemand?
 
Vorige maand werd een Japanse whisky uitgeroepen tot beste single malt in de wereld. Het betreft de Yoichi 20y van Nikka. Of ik dit terecht vind, kan ik niet zeggen wegens (nog) niet geproefd. Maar als je de namen van de juryleden bekijkt en weet dat vorig jaar de Talisker 18y met de eer ging lopen, kan ik me moeilijk voorstellen dat de Yoichi een onterechte winnaar zou zijn.
 
In tegenstelling tot wat vele mensen denken, is Japanse whisky geen recent fenomeen. De geschiedenis van de productie van Japanse whisky gaat terug tot het jaar 1870. De eerste commerciële productie dateert van 1924. In dat jaar opende Yamazaki, de eerste officiële Japanse whiskydistilleerderij. Yamazaki is nog steeds actief, maar is in onze contreien niet zo gekend als de namen Nikka of Suntory.

Een belangrijk figuur in de Japanse whiskygeschiedenis is Masataka Taketsuru. In 1917 trok hij naar Schotland om het distillatieproces te bestuderen. Drie jaar later keerde hij met z’n opgedane kennis terug naar Japan om Shinjiro Torii van Kotobukiya (het latere Suntory Co.) met raad en daad bij te staan bij het bouwen van een distilleerderij in Yamazaki, Osaka. Torii was reeds jaren actief in de import van westerse sterke dranken, maar had nu z’n zinnen gezet op het produceren van Japanse whisky, volledig naar het voorbeeld van de Schotten.
Taketsuru werd distillery manager in Japan’s eerste whisky-distilleerderij Yamazaki. Hij bleef dit gedurende tien jaar, waarna hij 1934 in Hokkaido z’n eigen bedrijf oprichtte, Dainipponkaju, later opgedoopt tot het beter bekkende Nikka. In de schoot van Nikka verrees de Yoichi distilleerderij.
 
Vandaag de dag telt Japan een tiental distilleerderijen, te weten:

 • Yamazaki, Osaka, eigendom van Suntory.
 • Hakushu, Yamanashi, eveneens eigendom van Suntory.
 • Yoichi, op het Noordelijk eiland Hokkaido, eigendom van Nikka. Nikka is op zijn beurt eigendom van Asahi Breweries.
 • Miyagikyo, Sendai, ook behorend tot de Nikka groep.
 • Karuizawa, Nagano, eigendom van Mercian, onderdeel van Kirin.
 • Hanyu, in de buurt van Tokyo. Eigendom van Toa, maar gesloten in 2004.
 • Chichibu, onlangs – 2008 – geopend door Ichiro Akuto, kleinzoon van de distillery manager van Hanyu.
 • Fuji-Gotemba, Shizuoka, aan de voet van de beroemde gelijknamige berg, behorend tot de portefeuille van Kirin.
 • Shinshu, Nagano, eigendom van Hombo.
 • White Oak, Hyogo, eigendom van Eigashima Shuzou.

De grote spelers op de Japanse whisky markt zijn dus Suntory (Yamazaki & Hakushu), Nikka (Yoichi & Miyagikyo) en Kirin (Karuizawa, Fuji-Gotemba).
 
Elke distilleerderij gebruikt whisky van eigen distillatie, grotendeels voor blends, maar ook voor single malt whisky. Dit in tegenstelling tot Schotland, waar blends meestal een mengsel zijn van single malt & grain whisky van verschillende distilleerderijen. In Japan zijn de grote whiskybedrijven zowel eigenaar van de distilleerderij als van het label van de blend, en wordt er zelden whisky verhandeld tussen de distilleerders onderling. Blenders hebben in Japan dus beschikking over een veel beperkter arsenaal aan whisky dan hun Schotse tegenhangers. Tegenwoordig wordt dit door de bedrijven gecompenseerd door meerdere types van whisky te produceren. Zo zal een Japanse distilleerder nu zowel zachte, fruitige, rokerige als ge-sherry’de whisky distilleren. Dit leidt tot een grote diversiteit, welke ongetwijfeld mee verantwoordelijk is voor het recente succes van Japanse whisky. Het graan wordt grotendeels geïmporteerd.

Qua stijl leunt Japanse whisky sterk aan bij Schotse whisky, alhoewel het lang heeft moeten opboksen tegen vooroordelen. Men ging er immers wat makkelijk van uit dat whisky van buiten Schotland – alhoewel op dezelfde wijze geproduceerd – nooit hetzelfde niveau kon bereiken. Tot recent, nu Japanse whisky’s op internationale wedstrijden vaak prijzen wegkapen. De export van Japanse single malt whisky zit dan ook in de lift.

Merk ook op dat we Japanse ‘whisky’ schrijven, en niet ‘whiskey’ zoals in Ierland of de VS.
 
Twee Jappen:
 
Yamazaki 10y, 40%, OB 2007 – Japan – 66/100
Neus: duidelijk levertraan. Jeugdtrauma! Drop. Noten. En gestoofd fruit. Ook dat doet me denken aan m’n kinderjaren (de oma fruit stovend aan het fornuis). Wat bitter-zure smaak. Ook afdronk is licht zurig, zonder echt onaangenaam te zijn. Toch wel een tegenvaller.
 
Nikka 12y ‘Sherry & sweet’, 63%, OB 2006, cask 95887, 50cl – Japan – 82/100
Geen deftige notities, enkel ‘sherry & sweet? Inderdaad!’ en een score van 82, dus best wel een lekkere Japanner!
 

4 Reacties Post a comment
 1. aliciajennifer #

  Grappig dat je Yamazaki naar levertraan vindt ruiken. Ik denk dat dat inderdaad komt door je jeugdtrauma. Ik heb dat met een bepaalde smaak Fruitella, dat doet me ook denken aan medicijnen die ik als kind heb gehad – terwijl andere mensen het toch gewoon lekker vinden smaken. Niets zo persoonlijk als smaak.

  Overigens vind ik Yamazaki 10 best lekker, juist omdat ie zo fris is vergeleken met andere whiskies. Ik vind ‘m licht, fruitig en appelig en herken helemaal geen drop of gestoofd fruit. Ik vind de smaak alleen een beetje vlak. Op het whiskyfestival heb ik de 12 en de 18 geproefd en die vond ik toch veel lekkerder. De 12 smaakte echt heel erg naar frisse, groene appels en de 18 was net kersensap, zo warm en fruitig van smaak. Het is maar waar je van houdt natuurlijk, maar Yamazaki 12 staat toch wel op mijn verlanglijstje.

  28 december 2008
 2. Tja, heb niet zo’n beste herinneringen aan die Yamazaki. De 12-jarige vind ik ook merkelijk beter, de 18-jarige heb ik nog niet geproefd.
  Ter info, Suntory heeft onlangs twee schitterende Yamazaki Single Casks op de markt gebracht, vat 3Q70048 van 1993 (stevig geturfd) en vat ON70646 van 1990 (sherryvat). Heb beide rond de 90 gescoord.

  28 december 2008
 3. JayDie #

  Gezien dat deze 10yo nu bij de Gall in de aanbieding is (scherpe prijs!)

  Jim Murray geeft deze whisky in de whisky bible 89/100 punten. Martine Nouet 8,25/10 en Dave Broom 7,0/10. Zo zie je maar dat smaak verschilt… Ik geloof best dat de oudere whiskies wat beter / anders smaken.

  13 september 2009
 4. Hey JayDie, smaken kunnen inderdaad erg verschillen, gelukkig maar. Maar de scores van Jim Murray neem je toch best met een stevige korrel zout, hij is vaak nogal (erg) kwistig met z’n punten. Zo scoorde hij de Ardbeg 10y OB (2008) liefst 97/100.

  13 september 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: