Spring naar inhoud

Vatted Malt

Vatted Malt whisky is whisky gemaakt van enkel en alleen gemoute gerst, maar afkomstig van meerdere distilleerderijen. Het is dit laatste dat het onderscheidt van Single Malt whisky, afkomstig van één distilleerderij. Eigenlijk betreft het een blend van single malts. Andere benamingen voor een Vatted Malt zijn Pure malt of Blended Malt.

De Scotch Whisky Association (SWA), een lobby-organisatie voor de whisky industrie, heeft het voorstel gelanceerd om enkel nog de naam Blended Malt te gebruiken. Dit om duidelijkheid te scheppen in de verschillende whisky categorieën. Hiertegen rijst echter heel wat verzet, zowel van distilleerders als van whiskyliefhebbers, omdat deze benaming geen duidelijkheid gaat scheppen, maar integendeel enkel de verwarring zal doen toenemen. Blended Malt heeft immers niets te maken met Blends, een Blend is geen malt whisky, maar kopers gaan het verschil tussen blended malt en blended whisky niet altijd opmerken. Maar ja, misschien is dit wel de bedoeling van de Industrie…

Als tegenvoorstel hebben de Malt Maniacs, een gerenommeerd genootschap whiskykenners, volgende classificatie voorgesteld:

1. Single Malt Whisky
2. Malt Whisky
3. Single Grain Whisky
4. Grain Whisky
5. Blended Whisky

Categorieën 2 & 4 zouden dan de huidige Vatted Malt & Vatted Grain whisky vervangen.

Als protest tegen het algemeen invoeren van de term Blended Malt kan je hier online een petitie tekenen. Er wordt een bijdrage gevraagd, maar ook indien je dit negeert, wordt je stem geregistreerd.

Hieronder twee proefnotities van Vatted Malts.
 
Glen Turner 8y Pure Malt, 40%, OB 1999 – 64/100
Label zegt Pure Malt, toen ik deze fles kocht, was de term Vatted Malt nog niet zo in zwang. Niet slecht, maar nu ook niet om over naar huis te schrijven. Granig, wat honing, beetje citrus. Wel een mooie blikken koker, staat schoon op ’t schap.
 
The Six Isles NAS, 43%, OB 2005 – 79/100
Zoals de naam doet vermoeden bevat deze botteling distillaten van zes eiland whiskies. Aangezien van de zes eilanden er sommige maar één distilleerderij hebben, zit er al zeker Talisker, Arran en Isle of Jura in. Dan nog Tobermory of Ledaig (Mull), Highland Park of Scapa (Orkney) en één van de Islays. Ruikt en smaakt in ieder geval erg ‘eilandig’. Behoorlijk wat zilt, turf en een medicinale touch. Lekker, maar een betere eiland blend moet mogelijk zijn.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: